Кадър: Bulgaria ON AIR

Видео 23.05.2019

Българка се завърна в родния Гоце Делчев след години в ОАЕ и САЩ

Българка се завръща в родината след живот в Обединените арабски емирства и Съединените щати, където остава близо 15 години. Нейната история можем да проследим в рубриката "Завърналите се" с Петя Кертикова.

Николая Кръстева е лайф коуч или ментор, издала е книга, има и собствено онлайн предаване, в което преподава уроци по английски език. Днес тя иска просто да живее спокойно в родния Гоце Делчев и да помага в града си.

Българката заминава през 1999 г. за ОАЕ при свои братовчеди, за да опознае друга култура.

"Това беше първият шанс, който се откри пред мен, и аз го грабнах", споделя тя за зрителите на Bulgaria ON AIR. "Там започнах да опознавам света, но основната ми цел беше да живея в Америка", разказва тя.

Николая живее и работи в САЩ като стюаредеса в продължение на близо 9 години. Но преди да стигне дотам... чисти самолети.

"Започнах да чистя самолети. Това беше единственото възможно към онзи момент. 10 месеца по-късно се отвориха нови позиции. Кандидатствах. След това помня, че работех през нощта, спях през деня - къде спиш, къде не... Това не беше точно мечтата ми, но ми помогна да стигна до нея", спомня си Николая.

След това тя започва да води собствено предаване, в което преподава уроци по английски език на хора от цял свят. От това се издържа и днес. Освен преподавател, Николая е и лайф коуч. Иска да помага на хората в Гоце Делчев - да намерят пътя си и да са щастливи.

Казва, че на българина му липсва самочувствие.

"Ние имаме потенциал. Родили сме се българи, трябва да се гордеем с произхода си! Ние имаме много добри сърца и сме много топли хора", убедена е Николая. Тя смята, че е видяла много по света и според нея няма причина хората в България да се оплакват, че не живеят добре.

"Българинът не искам да ми казва, че е зле. Той е зле, защото иска много повече от това, което има и не оценява това, което има. 80% от българите имаме къде да живеем, какво да ядем, имаме собствени жилища... Колко американци имат собствени жилища?! Не е задължително да ти е писано да си богат. Трябва да имаш това, което ти е нужно", казва още сънародничката ни пред Петя Кертикова.

Засега Николая има всичко необходимо, за да бъде щастлива в Гоце Делчев. 

"Имам правилния човек до себе си, имам планини, Бяло море на 100 км. Какво мога повече да искам? Това са основните неща, малките неща ме правят щастлива. Излизам на улицата, съседката е отсреща... Питам как си днес - да, битовизъм, но в Америка можеш километри да изминеш и да не срещнеш никого, камо ли да ме познава.

Аз съм спокойна тук, харесва ми, имам всичко тук", категорична е Николая.

Коментари Напиши коментар

104

Анонимен

преди 3 седмици

До 93
"Личи си колко сте щастливи в Германия и Австралия, щом продължавате да пасете по български сайтове!"

Българските сайтове са като посещение в зоологическата градина, метнеш троха, про4етеш някой друг бисер и след това се отблагодаряваш на Господ за това че те е изкарал от гетото както и гетото от теб самия.

103

ЗАВЪРНАЛИТЕ СЕФ

преди 3 седмици

"Българката заминава през 1999 г. за ОАЕ при свои братовчеди, за да опознае друга култура."
НА ТУЙ ВЕЧЕ "КУЛТУРА" ЛИ МУ ВИКАТ ?
ВСЕ ТАКИВА "УСПЕШНИ" ЕМИГРАНТИ ПОЕДИНИЧНО СЕ ЗАВРЪЩАТ
ТАМ ТАКИВА НЕ "ВИРЕЯТ"- ДО СЕГА НЕ ВИДЯХНИТО ЕДИН ЗАВЪРНАЛ СЕ ЕМИГРАНТ ДА ИМА ОБРАЗОВАНИЕ-ТЕЖКО СЕ ЖИВЕЕ И СПИ ПО УЛИЦИТЕ
НИКЪДЕ И НИКОЙ НЕ ЖЕЛАЕ НЕГРАМОТНИЦИ

102

Фен

преди 3 седмици

Чудна кариера, няма що!