Кадър: Bulgaria ON AIR

60-годишният поп и джаз изпълнител Николай Урумов все още търси своя голям успех, който, по собствените му думи, е бил отнет преди 19 години. Своята история той разказва в  "Завърналите се“ с Петя Кертикова.

За него голямото пътуване започва през 1985 година, когато пристига покана от Норвегия с музиканти, познати на Николай от Свищов.

„С много усилия успях да изляза от България. По това време много трудно се излизаше в чужбина. Като човек, който беше започнал като директор на младежки дом, казаха, че им трябвам тук и че няма да ме пуснат, след което аз казах, че не може друг да взима съдбовни решения вместо мен. Беше много драматично", сподели Николай.

Така българският музикант заминава за Норвегия и Дания. Той не определя заминаването си като бягство, а като възможност да види свят.

Още по темата

След 7 години в скандинавските страни историята продължава в България, но за малко.

"След известно време разбрах, че откъм други неща съм ощетен и имах силното усещане да се прибера и да съм тук", казва още той.

Домът обаче невинаги е бил най-доброто място за музиканта.

"Бях много обиден на агенцията, която ми издаде първия албум и просто исках да избягам оттук. Почти без никаква промоция - албумът беше представен пред няколко журналисти, въобще не излезе да се продава, а аз имах 4 песни в ротация и 2 песни, избрани за най-добрите български песни за всички времена. Това много ме обиди, защото тази агенция произведе албума“,  разказа Урумов.

Споделяйки неволите си със свои приятели в Германия, те го посъветвали да напусне страната и да отиде при тях. „Беше много тъжно, защото аз съм автор на музика и имах популярност, а отидох в Германия да пея кавъри“, обясни Николай.

Сега в България иска да постигне своя голям успех - онзи, който му е бил отнет преди 19 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase