Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Коментари Напиши коментар

329

...

преди 1 седмица

Хайде да видим колко човека ще кажат, че правителството реално не е направило супер противната постъпка да не обяви на време на народа какво се е случило. Няма значение какви са последствията. Можело е или да кнформират хората или да рискуват хората да си увредят здравето в пъти повече от колкото ако се вземат елементарни предпазно средства. Избрали са воторото. И ако Русофилите се върнат на власт, пак биха го избрали!

328

Анонимен

преди 1 седмица

На 1 май 1986 г. не бях на прословутата манифестация, но доста щъках насам-натам из града под ситния дребен дъждец, който валеше него ден, както хиляди други софиянци. Носех шапка и явно тя ме е спасила от размекване на главата, каквото са получили някои съфорумци участници в тая манифестация. Нито на този ден, нито след това - слава богу - вече трийсет години не съм почувствал някакви симптоми от този дъждец. Нито съм срещнал някой софиянец, който да се е оплакал, че на втори май 1986 г. е паднал болен от лъчева болест. Хайде, с по-малко спекулации

327

Анонимен

преди 1 седмица

Дори когато човек изпушва една цигара получава някаква минимална доза радиация. Дори тухлените или бетонните стени вкъщи излъчват някаква минимална радиация. Така че човек годишно получава някаква доза, с която организма се справя без проблем. Тука един разправя как негови роднини яли марули в Искърското дефиле на 1 май 1986 г. и т.н. , и т. н. (сякаш само те са яли марули).В Искърското дефиле са Своге и Лъкатник, пък няма ни един човек регистриран с лъчева болест по това време. Все пак България е на 1500 км от Чернобил.