301

vlady

преди 2 години

До ИвановВВЕР е далеч по-безопасен реактор - при повишаване на температурата мощността намалява, тъй като се влошава забавянето на неутроните поради изпарението на водата и се увеличава поглъщането им поради увеличената концентрация на борна киселина и при подобен експеримент ще спре аварийно - пробвано е в Арменската и Колската АЕЦ в бившия СССР.

300

vlady

преди 2 години

До АнонименОще 1975г. РБМК в Ленинград не избухва по чудо, същото се случва в Чернобил 1982г. и Игналина 1983г. Тези аварии не са анализирани и опасните конструктивни недостатъци на реактора не са отстранени и така се стига до аварията в Чернобил. Едва след нея са взети мерки въпреки, че още 1975г. е бил ясен рискът от тежка авария.

299

...

преди 4 години

Хайде да видим колко човека ще кажат, че правителството реално не е направило супер противната постъпка да не обяви на време на народа какво се е случило. Няма значение какви са последствията. Можело е или да кнформират хората или да рискуват хората да си увредят здравето в пъти повече от колкото ако се вземат елементарни предпазно средства. Избрали са воторото. И ако Русофилите се върнат на власт, пак биха го избрали!

298

Анонимен

преди 4 години

На 1 май 1986 г. не бях на прословутата манифестация, но доста щъках насам-натам из града под ситния дребен дъждец, който валеше него ден, както хиляди други софиянци. Носех шапка и явно тя ме е спасила от размекване на главата, каквото са получили някои съфорумци участници в тая манифестация. Нито на този ден, нито след това - слава богу - вече трийсет години не съм почувствал някакви симптоми от този дъждец. Нито съм срещнал някой софиянец, който да се е оплакал, че на втори май 1986 г. е паднал болен от лъчева болест. Хайде, с по-малко спекулации

297

Анонимен

преди 4 години

Дори когато човек изпушва една цигара получава някаква минимална доза радиация. Дори тухлените или бетонните стени вкъщи излъчват някаква минимална радиация. Така че човек годишно получава някаква доза, с която организма се справя без проблем. Тука един разправя как негови роднини яли марули в Искърското дефиле на 1 май 1986 г. и т.н. , и т. н. (сякаш само те са яли марули).В Искърското дефиле са Своге и Лъкатник, пък няма ни един човек регистриран с лъчева болест по това време. Все пак България е на 1500 км от Чернобил.

296

набор 1969

преди 4 години

До ФутурологичнияА бе ти да ни си бил със знаме против инвазията на руснаците през 1968г. или си бил в таша ,ите на баща ти?Нито един българин служил при бай Добри няма да каже лоша дума за него.Само такива *** като теб могат да бъдат дебели.

295

Анонимен

преди 4 години

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.............Това е една от лъжите. Не помня кога пристигна съобщението, но не беше след по-малко от седмица. А радиоактивният облак се насочи първо към Швеция, а над нас мина силно разреден.Всъщност единственият доказано пострадал от случилото се е Григор Стоичков. Ако бях на мястото на близките му щях да съдя до гроб държавата за това, че 2 години беше в затвора само за това, че каза истината.

294

vdch

преди 4 години

До До vdchНикой в България не може да се разболее веднага след инцидента (според мен атентат). Дори в Чернобил си живеят много хора незасегнати. Всъщност единственият орган засегнат при радиацията е щитовидната жлеза. Това всеки онколог ще ти го каже.Анонимен - 323 нагли и цинични са само лъжите ти!

293

Анонимен

преди 4 години

До vdchDinosaurus, с колко от тази манифестация контактуваш днес? И въобще познаваш ли някой със здравословни проблеми заради "страшния радиоактивен дъжд".---------Аз познавам или по-точно познавах няколко от тези хора и намирам въпроса ти нагъл и циничен. Засрами се!

292

Един от Северозапада

преди 4 години

По време на войната вЮгославия американците изстреляха тонове патрони с обеднен уран .При пръскането на патрона, при удар в бронята, той развива висока температура за части от секундата, изпарява бронята, но и урана се разпрашава едва ли не като аерозол. Но оня уран е демократичен, дето го хвърлиха с тонове , и вятъра довя прахоляка и у нас, в едно с азовете от взрив на конвенционални боеприпаси, и горенето на бомбардираните обекти.СДС демократите как те опазиха, дадоха ли информация?Не, нали?

291

До vdch

преди 4 години

В моето семейство двама млади хора се разболяха непосредствено след злопулучния 1 май и последиците бяха фатални.Те не бяха на първомайската манифестацияа а на вила в Искърското дефиле където ядоха зеленчуци набрани под дъжда.Вината на управляващите тогава беше че те ни пееха същата песен каквато ти пееш сега, докато западните Свободна Европа, ВВС и Дойче Веле предупреждаваха че дъждът е опасен и даваха полезни съвети как да се предпазим.За твоите съмишленици от онова време това беше пропаганда

290

Един от Северозапада

преди 4 години

До Dinosaurus А партийния, дето ви проверяваше по списъка, не го ри валеше и него дъждеца? Приятелю, покрай войната в Югославия, знаеш ли, че в пограничните села, със бивша Югославия, по нашия край близо 3 години нищо не растеше по градините? Просто почерняваше-нито домати, нито краставици, нито пипер? Но демакратите, тогава на власт, да са говорили нещо за донесените отрови с вятъра от към Югославия тогава? За паднала ракета до Копиловции Дълги дел, чувал ли си? Не вярвам, спешно я изнесоха.

289

vdch

преди 4 години

Dinosaurus, с колко от тази манифестация контактуваш днес? И въобще познаваш ли някой със здравословни проблеми заради "страшния радиоактивен дъжд". Защото всеки компетентен по въпроса знае, че последствията от инцидента (с недоказани причини) са силно преувеличени. Радиационния фон е бил 0,20 микросийвърта/h при ежедневен около 0,15. Има един пишман-професор Босевски (агент Вихър), който за книгата си "Българския Чернобил" отдавна трябва да е клиент на Прокуратурата за всяване на паника.

288

Dinosaurus

преди 4 години

Ало, фуражките! Да знаете, случайно, че има и цивилни? Лично аз бях на първомайска манифестация заедно с колегите си понеже бяхме "дежурни по график". И върху нас кротко се сипеше въпросния дъждец, който "свалил радиацията на земята". А парторга проверяваше присъствието по списъка... и после хапвахме агнешко със зелен лук и марулки... докато не ги иззеха от плод-зеленчуците, поне 10 дни по-късно. Плодовете на ябълката в двора имаха по няколко израстъка, всеки с дъно...после дървото изсъхна

287

Един от Северозапада

преди 4 години

Статията е абсолютно правдиво написана, стоя зад всяка една дума!По това време бях в родната казарма, под 28990.Бил съм "химизиран екипаж", и лично съм бил един от тия, измервали в началото 2 пъти на ден радиацията, с таканаречения Радои Рентгенометър , РР. Радиация имаше само на земята.По-къдсно, когато вече се разбра, бяхме на занятия до с.Дратя Даскалови, с Кънчево, и д, покрай Казанлък.Накараха ни преди да опънем палатките, дето спяхме, да откопаем 10 см пръст ...

286

Анонимен

преди 4 години

80 годишният "генерал' говори небивалици!Служих 86-89г.Направо ни разказаха играта от занятия,стрелби,марш на скок и т.н.Може генерала да си е спинкал в някой щаб,не знам.Но редовната армия(поне за 3-та съм сигурен,заедно бяхме на лагери) я гонеха по окопите и баирите по учения и стрелби!

285

Анонимен

преди 4 години

До Анонименгербер смачкан данните са на евростат и националната статистика. При Станишев една вафла беше 20 стотинки сега гони лев. Вие от ГЕРБ с инфлацията ли си мерите успехите?Румъния с ляво правителство отвя крадливия ГЕРБ

284

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 312Двигателя на блок 70 е съвсем нов, по-икономичен и по-мощен.Китай има 5-то поколение изтребител.На тях подтегнат Су27 не им трябва.

283

Анонимен

преди 4 години

До 297 Китай закупи една партида СУ-35 и тези изтребители са добре оценени на Запад. Ако ще купуваме американски самолети, по-добре е да се купят Ф-22 или Ф-35, защото Ф-16 са вече остаряло поколение изтребители с остарял двигател и конструкция, колкото и да се модернизират.

282

Анонимен

преди 4 години

Трябва да се знае, че АЕЦ Козлодуй произвежда годишно 17 милиарда киловатчаса. От тях се изнасят 6 миларда киловатчаса и над 10 милиарда киловатчаса се използват в страната за вътрешна консумация. Така че електроенергията от Козлодуй влиза в микса и го прави поносим като цена, защото американските марици и ВЕИ-тата произвеждат много скъп ток