Снимка: Pixabay

През последните години отчитаме постоянно нарастване на непълнолетните, които работят, заяви пред БНР Дина Христова – експерт в Главна инспекция по труда.

Още по темата

Скокът на тока и по-високата цена на пшеницата ще оскъпят насъщния

"През миналата година в инспекцията са подадени над 8500 искания за работа. Дадени са 8240 разрешения, от които 8030 са за лица, навършили 16 години, а 205 са за наемане на лица до 16 години. В България 16 години е възрастта, от която може да се започне работа. Разрешенията, които се дават за деца, които не са навършили 16 години, са по изключение – те са основно за талантливи деца, които участват в музикални състави, в театрални и кино продукции, деца, които развиват някакъв талант", обясни Христова.

Най-много непълнолетните лица работят в сферата на обслужването – ресторантьорство, хотелиерство, търговия, посочи тя и добави, че най-много са исканията по време на лятната ваканция. По думите й работният ден за тях е 7-часов, като нямат право да полагат нощен и извънреден труд.

Дина Христова съобщи, че има установени 100 случая на непълнолетни лица, които полагат труд, без да е поискано разрешение от инспекцията. Тя предупреди работодателите, че това е нарушение на закона и се предава на прокуратурата. По думите й единични са случаите, в които се откриват нарушения с детския труд.

Днес отбелязваме Международния ден за премахване на детския труд
. Близо 168 млн. деца по света стават обект на трудова експлоатация, показват данни на Международната организация по труда.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен 6
Нищо не им пречи да си четат книги и на морето, нали?
Нещо не ми е ясно как повечето, които "бачкат", за да си изкарат "хубава ваканция", обикновно не ги бива нито в ученето, нито в бачкането, затова пък захранват местните нарко-дилъри и на никой не му пука - първо на родителите, после - на съседи, роднини и приятели, и едва тогава врещим, че "образованието е ужас" и системата-статуквото, Боко-Цвоко и прочие.
Гледайте си детето, бе хора, едва тогава винете този или онзи!

8

И.Б.

преди 2 седмици

Измислената дума "ресторантьор" може да спъне всеки преводач на чужди езици. Да не би да имате предвид "келнер"?

7

Хъммм

преди 2 седмици

Поета отдавна го е казал , " по-добре ми е да съм бандит" , та Намират си някой да ги пази и момчетата се изживяват на батки в наркоразпространението , а момичетата почват да го дават волни пеперуди и да скачат от цвят на цвят...