Снимка: БТА

На едно от последните заседания на Министерския съвет отново бе повдигната темата за данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

„Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, казва Веселин Тодоров.

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., твърди Тодоров. Най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

 „Една от основните причини, че ДДС върху книгите не отпада, е липсата на политическа воля. Това, което всички министри на финансите са ни казвали досега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, обяснява Тодоров.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

„Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, обяснява Тодоров.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите според Веселин Тодоров би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Целия разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Коментари Напиши коментар

87

2+2 е 4, не е 5

преди 2 години

Фантасмагориите нямат край. Дори ДДС да стане нула, то цените няма да се променят. Само дето в хазната няма да влезе нищо от продажбата на книги. Същото е с хляба, лекарствата и т.н. Не е нужно намаляване на цените, нужно е увеличаване на доходите.

86

Анонимен

преди 2 години

Книгата ще струва толкова, колкото можеш да платиш за нея. ДДС просто определя какъв процент от общата цена няма да отиде в джоба на тоя дето продава, а в джоба на държавата. Не виждам, кое ме е сложното. С по-ниско ДДС можеш да стимулираш по-голямо производство на определен продукт, ама ако искаш да видиш 5% по-ниски цени в следствие смъкване на ДДС трябва да го намалиш с 15% сигурно. Излезте от филма и просто се сетете, че тоя дето го предложи има най-големите печатници в България.

85

Само питам

преди 2 години

Какво ще се купува повече, цигари и алкохол ли?