Снимка: Facebook
fallback

Тялото на алпиниста Иван Томов бе свалено от връх Лхотце, съобщават от в. Монитор. По думите на Юрий Томов, тленните останки на сина му са в университетска болница в Катманду, където ще бъде извършена аутопсия за да може да се уреди документацията по транспортирането на тялото до България. Преди това то ще бъде балсамирано. 

Oще по темата

За Катманду ще замине приятелката на Томов, Янислава, а не родителите му. Засега няма яснота кога точно тялото ще бъде върнато в България.

Съдействие на близките оказват Министерството на външните работи и Консулството на страната ни в Катманду.

Иван Томов ще бъде положен в Русе в гробищния парк "Чародейка“.

35-годишният русенец загина на 17 май, след като покори връх Лхотце в Хималаите.

Родителите му започнаха кампания за събиране на средства за сваляне на тялото на сина им, който издъхна близо до лагер 4 на височина 7850 метра. Необходими бяха 70 000 долара.

Часове след обявяването на банковата сметка премиерът Бойко Борисов съобщи, че партия ГЕРБ ще осигури цялата сума. Акцията по свалянето на тялото от на алпиниста от планината е била изключително трудна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Пффффф

преди 4 години

Аутопсия!!!Защо ще го режат, да проверят дали не е умрял от слънчев удар случайно???Ако беше престъпление или отравяне или някакъв съмнителен случай разбирам да назначат аутопсия, но това си е гавра с труп :(

15

Анонимен

преди 4 години

Добре е, че са го свалили. Колкото по малко изоставени трупове около Еверест, токова по добре. И не е бил съвсем турист, и за разлика от енгилизчето, е имал осемхилядници. Жалкото е, че е тръгнал самостоятелно, с чужда екипировка, и с проблеми в височинната аклиматизация. И за да не се върне, губейки едни пари, е рискувал. По резултата обаче, е неоправдан.

14

до планина...

преди 4 години

Планина, нали знаеш, че застраховките масово са до 6000 метра? И в редки случаи до 7000 и струват мама и тате... Не случайно горе е пълно с трупове, никой не застрахова самоубийци.

fallback