Снимка: БГНЕС

По пазарите се появиха първите череши, но продажбите вървят слабо. Първоначално червените плодове идваха на тържища като внос от съседна Гърция, но вече може да се намери и българско производство.

Част от търговците, заради по-голяма продажба и привличане на клиенти, поставят подвеждащи надписи, че черешите са от Кюстендил. "Кюстендилска хрущялка" е най-експлоатираният надпис, защото този вид череша се слави с превъзходните си вкусови качества.

Факт е обаче, че сладките плодове в Кюстендилско все още не са узрели, въпреки че тази година кампанията ще избърза поне със седмица.

"От няколко години има черешови дървета, отглеждани в оранжерии, но те са малко като площ и няма как да захранят масовите пазари", обяснява производител.

Самият сорт е селектиран в Института по земеделие - Кюстендил. Плодовете са едри, сърцевидни и с тъмночервена кожица. Плодовото месо е плътно, розово-червено, сладко и с приятна киселина, а сокът е тъмночервен и с много добри вкусови качества. Родовитостта на сорта е много добра. Според специалистите този сорт узрява през месец юни и няма как плодове от него да се продават в момента на пазара.

Производителите са категорични, че по това време на годината кюстендилски череши няма на тържищата, а ако плодовете се предлагат за такива - търговците лъжат, предава "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase