Снимка: Архив, Булфото
fallback

От 7 май бъдещите пенсионери ще могат да попълват новия образец за отпускане на пенсия, чрез който експертите на НОИ ще изчисляват по служебен път кой размер на пенсията е по-благоприятен - по старата или по новата методика. Това съобщи пред журналисти Огнян Добриков, директор на Териториално поделение на НОИ - Хасково.

Oще по темата

Промените в КСО, които дават възможност за избор влизат в сила на 4 май, но тъй като 4, 5 и 6 май са почивни дни, хората ще могат от 7 май да подават заявления. Оттогава ще действа и комбиниран калкулатор на НОИ, чрез който хората ще могат сами предварително да си изчислят кой размер е по-благоприятен. Амбицията на експертите на НОИ е още утре в края на деня той да бъде поставен, пише БТА.

В заявлението за отпускане на пенсия има отметка, в която бъдещият пенсионер заявява, че при отпускане на исканата от него пенсия желае в нейния размер да се вземат предвид трите последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, избрани от него, преди 1 януари 1997 година. Бъдещите пенсионери трябва да предоставят всички документи за тези най-добри три години преди 1997 година, при възможност и тези за периода 1997 -1999 година, тъй като тогава регистърът на НОИ е бил в процес на внедряване.

Ако хората забравят да направят отметка, че искат и по старата методика да бъдат изчислени пенсиите им, но предоставят документи за трите най-добри години, от НОИ пак ще им изчислят служебно и по двете методики, като ще им се предостави по-благоприятният размер на пенсията, обясни Огнян Добриков.

За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да носят документи за т.нар. "златни години" и да правят отметки в заявлението.

До 1 януари 2023 година хората ще могат да избират по старата или по новата методика да се пенсионират предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.

Старата методика включва както трите най-благоприятни години преди 1997 година, така и целият доход от 1 януари 1997 година до пенсионирането на хората. Новата включва само осигурителният доход след 2000 година и след 1 януари 2023 година ще действа само тя.

Възможността за избор е предвидена и за хората, които са подали заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 година, както и за тези, на които вече е отпусната такава пенсия през същия период. Те ще могат в шестмесечен срок да упражнят еднократно правото си на избор, като пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Шопо

преди 4 години

Я че подавам документи у Силистра !!! Там татето на Тита че ми даде максимална !!!

10

Пенсия?

преди 4 години

Шегаджии, трима съседи починаха в разстояние на месец преди 65 години, я кажете на Буда или на Мохамед да се моля да доживея до 66 г.С тази висока смъртност, безработица, стрес, ниски доходи в частния сектор, с които трябва да плащам нарастващи 3 пъти год. парно, ток, вода, ГО, данъци, застраховки, е няма как да стане.От хиляда лева чиста заплата 500 лв. са ми парно, ток, вода, данъци, още сто за елементарни хигиенни нужди.Да не забравите от 1.01.2020 да вкарвате САЩ шистов газ, парното 500 л

9

Анонимен

преди 4 години

Какво се казва ..всипко в живота се връща. Прегръщахте мустаците 50 год ...ся ще гладувате до края. Какво да се прави. Стари Български приказки не сте научили. 3 пъти мери 1 път режи .

fallback