Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и на шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

Още по темата
След спешна среща в Министерския съвет вицето Томислав Дончев увери, че няма да има намаляване на пенсиите, за тези които тепърва ще излязат в заслужена почивка.

Той подчерта, че и тази година правителството ще отпусне 53 млн. лв.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер.

Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата.

Вероятно предстоят законодателни реформи.

Иванов и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов увериха, че става въпрос за много малки разлики в пенсиите - от порядъка на двайсетина лева.

В понеделник беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери.

По думите на Бисер Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента.

Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

Томислав Дончев добави, че правителството има амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите.

Според него вероятно решението ще бъде взето още тази седмица.

Коментари Напиши коментар

248

Тончо

преди 3 месеца

Бойко разпоредил, ама как ще става това ?
Ще ми изпратят ново разпореждане (№ 2) за отпускане на пенсия или какво ?
Всяка пенсионна преписка на Бойко ли трябва да се изпрати та да се приложи заповедта МУ, или нещо друго ?
Понеже НОИ е най-корумпираната държавна структура да започват да ги прибират подред.

247

НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ

преди 4 месеца

До следния коментар:
"Тарикатлъците да не се плащат осигуровки съсипват страната"
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН! ПРОБЛЕМИТЕ СА ДРУГИ:
- Демография (лошо..)
- Ромско население (помощи+неплащане на осиг.)
- Инвалидни пенсии (източване на НОИ)
- Източване на държавния бюджет через НЗОК (ако някой се чуди какво общо има - ами това, че и НОИ и НЗОК се дофинансират от бюджета и теча от едната дупка редуцира капитала към другата). Здравеопазването обаче може да се реформира, демографията - не.

246

Анонимен

преди 4 месеца

Ако си работел тежка работа в Комунизма или по късно в Развития Социализъм / след 1975г./ Трябва да не си жив. Тая категория хора умираха рано.