fallback

Всеки трети българин е категоричен, че не е религиозен, а 3% се определят като атеисти. Според митрополит Антоний и социалния антрополог Харалан Александров, вярата на хората у нас е силно разклатена и те се обръщат към Бог и Църквата само когато закъсат.

Митрополит Антоний обясни в "България сутрин", че в днешно време много от хората са увлечени от привнесени модерни традиции и практики и поради тази причина губят вярата в Бог.

"Тези 36% не са истински практикуващи православни християни. Тази статистика е представителна извадка, но не може да се вземе като чиста монета. Вярата заема голяма част в живота на българина. Има хора, които се определят като религиозни, но те вярват в привнесени постмодернистични традиции и практики, които не са традиционни в България. Проблемът е, че търсим Бог само в краен случай", обясни владиката.

По думите му трябва да бъдем в храма не само когато имаме нужда, а и когато искаме да му благодарим за всяко нещо, което сме получили във всеки един ден. "Ползваме Бог само когато имаме нужда, а после забравяме да му благодарим. Малко сме събитийно вярващи", обясни митрополит Антоний.

Александров пък допълни, че е много важно хората да не губят вярата си, тъй като имат нужда от опора.

"Вярата не може да се мери в социологията, а може да се мери самоопределянето на човек като вярващ. Може да се измери демонстрацията на определен тип поведения, които смятаме за религиозни. Много е важно хората да имат достъп до религията, за да имат опора в днешното съвремие. В България вярата е потисната и за голяма част от хората това е сделка - свързват се със свещеника и Бога като с личен лекар, само когато закъсат", заяви той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 4 години

До Вярата на българина"Това си е въпрос на лична потребност и усещане!"Не това е въпроса на интелект и образование.

31

Вярата на българина

преди 4 години

е разклатена във всичко, що се нарича политиканстване! Бог не го месете тук! Човек или си вярва, или не в Него. Това си е въпрос на лична потребност и усещане! И по възможно най- провокативен начин е поставен този така сериозен въпрос! Подли сте всички списвачи на поръчкови статии. И освен това сте и сеирджии!

30

Анонимен

преди 4 години

До И.Б.Тия твърдения нямят нишо общо с истината. Много от най-атеистичните държави в света не са и помирисвали комунизъм.

fallback