Снимка: Pixabay
fallback

Последните данни за доходите, разходите и потреблението на българските домакинства показват ясно, че стандартът на живот в страната и благосъстоянието на българските граждани продължава да се подобрява и през 2018 г. Това пише в анализа на старши икономиста от Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Тази тенденция като цяло е трайна от 90-те години насам, с изключение на годините на криза в страната, и се потвърждава от няколко показателя:

1/ не само номиналните доходи, но и реалните растат с добър темп – през 2018 година общият доход на лице от домакинството е нараснал със 7,6%, като в реално изражение (т.е. след като се коригира за инфлацията миналата година), този ръст също не е никак малък - 4,7%. Основните причини за ръста в дохода на домакинствата са двете основни пера в него – доходите от работни заплати и тези от пенсии, които миналата година се увеличават съответно с 10% и 11%.

Интересно е, че доходите от социални  помощи и обезщетения (без да се включват към тях помощите за деца и обезщетенията за безработица) намаляват значително миналата година – от 128 лв. на лице през 2017 г. до 57 лв. през 2018 г. Това, обаче, не означава, че изведнъж правителството е орязало значително социалните трансфери, а че уязвимите групи са се свили значително. Всъщност основните социални помощи, обвързани с т.нар. гарантиран минимален доход (ГМД), се вдигнаха миналата година, защото и самият ГМД се покачи от 65 лева до 75 лв. Намалението на техния дял в общия доход на домакинствата се дължи на благоприятната икономическа конюнктура, високата заетост и ръста на заплатите, които извеждат все повече домакинства от зависимост от социалните трансфери.

Продължението на материала четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

това е положението

преди 5 години

Добре, че Десислава Николова ни каза, че сме добре, та да знаем. В медицинския сектор. Бойко обеща увеличение на заплатите, но такова в МБАЛ Велинград няма. Главният лекар казва - няма заповед черно на бяло. Бойко и здравният министър? Какво черно на бяло не сте дали на доктора? И защо ако има увеличение на заплатите трябвало всеки отново да подпише нов трудов договор? Така казва главният лекар. Засега увеличение няма.

128

България е метафора

преди 5 години

Реституцията роди чудовища. Нацията е заета да потребява. На почит е Алчността.

127

Анонимен

преди 5 години

Единствено по нисък стана на облагодетелстваните русофили

fallback