Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Симона Караиванова е родител на дете, което е успяло да победи левкемията. Тя е част от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Караиванова каза в студиото на "България сутрин", че майките са търсили подкрепа именно от жените в политиката, за да се осигуряват необходимите лекарства за лечение и най-вече тези, които са първата линия на лечение, които са изпаднали от позитивен списък през 2009 година. И поясни, че сдружението им е закупувало със собствени средства необходимите медикаменти през последните няколко години.

Още по темата
"Ние водим една тиха битка от 2009 година за осигуряване на лекарства. След изпадането от позитивния списък НЗОК спря да реимбурсира тези лекарства. Налагаше се родители да ги купуват", каза Караиванова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни още, че става въпрос за няколко медикамента, които са в основния протокол за лечение на левкемия и не са скъпоструващи. Симона Караиванов подчерта, че родителите настояват всички лекарства от тази първа линия за лечения да са в позитивен списък.

"Нас не ни вълнува, че фирмите нямат търговски интерес да ги внасят. Това е работа на държавата, това е работа на администрация. Те трябва да са там", категорична беше тя и настоя въпросът да се реши, защото всяка година с болестта се диагностицират по 150-200 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase