Кадър: Bulgaria ON AIR

Пореден случай на насилие от пациент над медик. Общопрактикуваща лекарка в София беше бита от свой пациент. Тя обаче е принудена да продължи да го лекува, защото не може да го отпише от списъка с пациентите си, предаде Bulgaria ON AIR.

На 22 март, докато Антоанета провежда прегледи, в кабинета ѝ влиза 37-годишният пациент.

"Който е на хемодиализа и от едно известно време настоява аз да го изпратя за транспалантация на бъбрек. Това са дейности, които се финансират и наблюдават от държавата", обясни лекарката.

Антоанета обяснява каква е процедурата и дори в негово присъствие се обажда до Здравната каса. Пациентът обаче става агресивен. Псува я, удря я, а тя го заплашва, че ще се обади на полицията.

В този момент в кабинета е и медицинската сестра.

"Най-напред му направих забележка, че се държи арогантно. Той тогава каза: "Не се обаждайте, защото ще ви размажа и двете!". Аз станах от стола, излязох през вратата, потърсих помощ от пациент до вратата и почуках на съседната врата при другата колежка", обясни медицинската сестра.

Подадена е жалба в полицията, а нападателят бил задържан. Въпреки нападението, законът в България не позволява на личния лекар да отписва пациенти от листата си.

"Тоя човек, който е сторил това зло на колегата, той сега може да ѝ почука на вратата и да каже: "Лекувай ме". Ние отдавна сме заявили нашата позиция, че ние също бихме желали да можем да отстраняваме от нашите пациентски листи пациенти при определени обстоятелства, не просто защото не ги харесваме. Категорично трябва да има алгоритъм, по който да се разделяме с подобен тип пациенти", коментира Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По данни на Здравното министерството физическите нападения над лекари през миналата година са 396, а от началото на тази - 34.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase