Снимка: БТА, архив
fallback

Гратисен период от 3 до 5 години ще има за това хората да избират по коя формула да се определя размерът на пенсията им. Това обяви социалният министър Бисер Петков на заседание на ресорната парламентарна комисия.

По думите му има постигнато съгласие да се даде възможност на пенсионерите да изберат дали доходът от периода 1997-1999 г. да бъде включен при изчисляване на индивидуалния им коефициент.

Oще по темата
"Също така се обсъждаше и вариант да има такава възможност за целия период, включително този преди 1997-а, за трите години по избор", каза министърът, цитиран от БНР.

До края на седмицата работна група трябва да предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, които да бъдат приети спешно от Народното събрание.

Бисер Петков отново подчерта, че става дума за бъдещи пенсии. Той посочи, че част от бъдещите пенсионери имат очаквания за определен размер на пенсиите си и правейки изчисления по новата формула, установяват, че новият прогнозен размер е по-малък. По думите му това са винаги прогнози, които имат известен риск от грешка.

 "Допирът, промяната в пенсионната формула е като допир наистина до огъня, това е светая светих в пенсионното законодателство и нормално е да бъдат толкова чувствителни всички при промяна", обобщи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Крали Марко

преди 5 години

Трябва да има жълти жилетки и в България. Да я запалят тая държава веднъж завинаги. Грабежа никога не свършва. Никога. Вместо да се вдигат доходите във всички направления ,те обратното ги намаляват. А тия да ги махнат от властта за винаги.

27

Анонимен

преди 5 години

На байГаньо,сега пък бизнеса му бил виновен,че не му е внасял осигуровки!!!Ами ти що си мълча бе пич,що си му работил без пари и осигуровки?Щото си алчен,щото си неграмотен и некъдърен да работиш нещо друго или и трите заедно?

26

С

преди 5 години

До бъдещ пенсионерЗа съжаление такава е действителността. На този фон контрастират герберските министри, к. се подвизават като имотно брокери.

fallback