Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Броят на жертвите на домашно насилие нараства в последните години. Една от тях е Веселка. Тя работи като преводач и е станала жертва на домашно насилие от съпруга си. В крайна сметка след сериозен тормоз решава да подаде молба за развод. Тогава става жертва на психически тормоз, като се стига дори до спирането на тока и водата в семейното им жилище.

"Бяхме в мола и взех спагети, които той не погледна. Преди да се качим в колата се скарахме за якето на детето и той ме замери с врелите спагети. Когато се качихме в колата бях ударена от него. Една вечер искаше да излезе. Аз исках да си останем вкъщи. Повиших му тон, той ме хвана за косата и бях свалена на земята. Каза ми, че трябва да стоя където ми е мястото. Взе ключовете от апартамента и колата. Той винаги прави така - взима ми ключовете, за да не мога да отида нито в полицията, нито да го търся. Месеци по-късно пак са скарахме и той ме повали на дивана и ме удари с юмрук в рамото и главата, получих хематом. Тогава реших, че ще му дам последен шанс заради децата. Най-лошото е, че децата го видяха. На следващия ден подадох жалба в районното. След делото за развод той искаше по всякакъв начин да ми отмъщава. Спряха ми тока за неплатени сметки, тъй като апартаментът е записан на неговото дружество. Без ток живяхме 4 месеца. Когато разбра, че са ми възстановили тока, той реши да ни спре водата", разказа Веселка пред Bulgaria ON AIR.

Елена Кръстева от Алианса за защита от насилие заяви в "България сутрин", че е крайно наложително да бъдат открити множество консултативни центрове, в които жертвите на домашно насилие да получат помощ от психолог и юрист.
Oще по темата


"Тук става въпрос за домашно насилие и срещу жената, и срещу децата. Най-важното е на кого ще бъдат присъдени правата на децата. Крайно наложително е хората да сигнализират още при първия случай на домашно насилие. Има крещяща нужда от отваряне на множество консултативни центрове, в които жертвите на домашно насилие могат да бъдат консултирани от психолог и юрист. Трябва да бъдат направени и кризисни центрове, в които децата и потърпевшите от домашно насилие да бъдат настанявани", каза Кръстева.

Психиатърът Веселин Герев пък бе категоричен, че в последно време българите свикнаха с домашното насилие. Той сподели, че във всяко трето семейсто у нас има домашно насилие.

"Спирането на водата и тока е допълнителен тормоз. Ние вече свикнахме с насилието. Във всяко трето семейство има такова нещо. Вече мислим, че един мъж е мъж, само когато блъска по масата, вика, крещи. Не се дава гласност на тези случаи. Лошото е, че при първия случай на насилие жертвата не взима мерки, а дава втори шанс. Също така е неприятно, че системното физическо и психическо насилие става пред децата. Това им влияе зле. Момчетата свикват, че татко бие мама и като пораснат започват и те така да правят. Момичетата пък са възпитавани, че баща им ще се проправи и трябва да търпят", заяви Герев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Анонимен

преди 5 години

Прехвърлил апартамента на ЕООД-то,нищо ,че е бил придобит по време на брака,тя глупачката тогава му е раждала децата,а той е решил да мине другарката,после става голям фирмаджия,със служебната кола и мацките ,които назначава ,разбира се с 10 г. по-млади,съпругата дебелее,увяхва и той все повече не я търпи,нищо ,че е плешив и с тесни раменца,важното е ,че води всяка на ресторант и и определя заплатата...та така с БГ мъжът.

111

Анонимен

преди 5 години

*** то това да е проблема луд които скача на доктор на домоуправител че брат му полицаи колко пъти пишем за тоя от Ловеч Радослав нее един път защо боико не вземе мерки тоя господин 21 години си го търпим в тоя град Ловеч

110

Dj dance mashine

преди 5 години

Ми то нее сефте като се напият не знаят какво правят комшииката така отиде в София *** сега комшията се моли да се връща пита се щоли

fallback