Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
За трета поредна година на 8 март в София се проведе шествие за правата на жените. То тръгна от Министерския съвет, а крайната му точка бе езерото Ариана.

"Целта на шествието е да популяризира първо това, че е ден за политически активизъм за правата на жените. Второ, да излъчи посланието, че трябва да има солидарност с всички групи жени от обществото ни, така, че освен, че искаме промени за борбата с домашното насилие, борбата с  насилието над жени, искаме да обърнем внимание и върху по-широката тема за неравнопоставеността на половете, разлики в заплащането, дискриминация срещу уязвими групи, това, че жените взимат по-ниски пенсии от мъжете с 40 % по данни на НСИ, гарантиране на репродуктивните права. Доста искания има това шествие и се надяваме на широка подкрепа", каза Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените, цитирана от БНР.

По-рано днес жени, жертви на домашно насилие, обсипаха с цветя стълбите на Народното събрание, с което напомниха на депутатите за убитите майки и съпруги.

С акцията "Цвете за всеки" жените поискаха незабавни законодателни промени, с които домашното насилие да бъде наказвано по-строго.

“Не си затваряйте очите, не подминавайте насилието - утре може да застигне ваши майки, сестри, дъщери, приятели. Искаме да окажем натиск, какъвто липсва над държавните институции, за да предприемат реални действия за борба с насилието", се обърна към депутатите една от активистките Ваня Министерска.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи исканията на жените и попита: "Какво направихме, за да подкрепим жертвите на домашно насилие? Колко нови центъра се създадоха през миналата година, в които една жена да може да отиде и да бъде подкрепена, ако е обект на системен тормоз в семейството си? Какви бяха промените в законите, които бяха направени?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар