Снимка: Булфото, архив
fallback

Битовото отопление на твърдо гориво и автомобилите са основната причина за замърсяването на въздуха. Разработената програма за подобряване на качеството на въздуха предвижда мерки именно в тази посока, като се очаква да отидат за изпълнението й между 475 и 879 млн. лева. Това стана ясно по време на изслушването на екоминистъра Нино Димов в парламента.

Oще по темата
Една от основните мерки за подобряване на качеството на въздуха е поетапното извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха.

Димов настоя, че борбата с мръсния въздух е основен приоритет за екоминистерството му, но посочи, че по въпроса трябва да се търси и политически консенсус, за да се прилагат непопулярни мерки. Той добави и че замърсяването на въздуха е не само екологичен, но и социален проблем.

Екоминистърът допълни и че с поправките в Закона за въздуха са заложени допълнителни мерки за качеството на въглищата, с които ще се намали замърсяването. Общините също разработват програми и прилагат конкретни мерки за подобряване на качеството на въздуха, а за неизпълнението им има предвидени санкции, уточни той.

Джевдет Чакъров от ДПС призна, че са взети много мерки за подобряване на качеството на въздуха, но подчерта, че не могат всички граждани да си позволят да си подменят отоплителните уреди, както и да карат по-екологични автомобили. Също така призова миенето на улиците да не бъде само инцидентно и кампанийно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

иван

преди 5 години

Никак, ама никак не е лесно да вземеш мерки срещу замърсяването в следствие от изгорелите газове от постоянно прелитащите самолети , от строежите и работата по ИСПА, от разлагащите се кучешки изпрaжнения...По- лесно е да влезеш в дома на изрядният данъкоплатец и да му размахаш пръста заради горенето на дърва. Все пак това е България, където геноцида срещу нормалния човек е гротескно прикрит.

18

Анонимен

преди 5 години

как какво - ще купят на "безработните" климатици

17

учуден

преди 5 години

И така и не разбрах какво ще направят с тия 900 милиона лева !

fallback