Снимки: Reuters

Мръсният въздух, който "задушава" големите градове не влияе само на здравето на хората, но и на тяхното настроение.

Още по темата

Връзката между нещастието у хората и  лошото качество на въздуха, който те дишат, откриват учени от Китай, където положението със замърсяването е най-тежко.

Страната е в период на икономически подем, което трябва да означава едно – по-щастлив народ. Но китайците далеч не са щастливи. Трафикът и фабриките, които работят на въглища, се увеличават, а с тях се увеличават и частиците, замърсяващи въздуха.

Учените използват данни за настроението на гражданите, взети от социалните мрежи и ги сравняват с нивата на фини прахови частици, които водят до белодробни заболявания.

Чрез алгоритъм експертите проверяват щастието в 144 града, анализирайки настроението на 210 милиона туита.

"Социалните медии дават най-точна представа за състоянието на хората, а също така и огромно количество данни за жителите на различни градове", обяснява професор Съц Жънг от институтът по технологии в Масачузетс.

При сравнението екипът открива, че покачването на нивото на фини прахови частици води до спад в настроението, особено при жените и... богатите хора.

Мръсният въздух вече струва на Китай 36 милиарда долара годишно и е отговорен за смъртта на 1,1 милиона души заради различни болести. Но макар връзка между него и лошото психическо здраве да има, никой не знае точно на какво се дължи това. 

Най-вероятно става дума за множество фактори, които оказват влияние върху начина, по който се справяме със стреса или такива, които затрудняват мисловния ни процес.

Още няколко научни изследвания целят да разнищят връзката между психическото здраве и мръсния въздух, за да може правителствата да реагират още по-бързо в опитите си да изчистят градовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase