Снимка: БТА, архив

Правителството да поиска гаранции от ЕК за продължението на "Турски поток" през България. За това настояха от БСП на брифинг.

Социалистите оцениха посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България като стъпка за диалог и подобряване на отношенията между двете страни.

Още по темата
"Оценяваме много високо визитата, но от нея няма конкретни резултати за България и за нашите енергийни стратегически проекти", посочи председателят на БСП Корнелия Нинова. Очакваме от правителството да предприеме конкретни мерки пред ЕК, а не пиар ефекти и приказки, добави тя, цитирана от БТА.

По думите й от срещата между двамата премиери Медведев и Борисов стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта "Турски поток" през България, докато не получи гаранции от ЕК.

"Затова имаме въпроси към правителството на България - поискало ли е такива гаранции, ако да - получило ли ги е, ако не - защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък, за да може да стартира целия процес", добави тя.

По думите й иначе би изглеждало, че кабинетът е само на етап добри пожелания, пиар преди европейските избори и нищо конкретно като подписано и договорено споразумение между двете страни.

Оттук нататък на ход е премиерът Борисов, ЕС се управлява от неговите партньори, заяви Нинова и го призова да отправи искане за гаранции от ЕК и да ги получи в името на националния интерес на България.

Корнелия Нинова отбеляза, че позицията на БСП винаги е била ясна, а именно, че страната ни има нужда от АЕЦ "Белене" и от "Южен поток", от партията са подкрепили и преминаването на "Турски поток" през България.

Според нея е добре, че позицията на премиера Борисов по енергийните проекти е претърпяла развитие, но ръководените от него правителства са загубили много време и възможности за страната ни през тези години.

 

Коментари Напиши коментар

58

ognyanz

преди 4 месеца

До ДА ДА: Надявайте се, но няма да ги огрее гербаджиите. И изборите ще го покажат. Времето на ГЕРБ изтича. За евроизборите ще се закрепят, но докога?

57

ДА ДА

преди 4 месеца

До Курнелия крепи Бойко
"Курнелия е спасението на Борисов."
ОХ, ДА МИ Е ЖИВА И ЗДРАВА ДЪЛГИ ГОДИНКИ...ДОКАТО СЪВСЕМ ЗАТРИЕ ДРУГАРИТЕ!

56

ама сериозно, ли?

преди 4 месеца

Откъде се обади, бе зелена гущерице? От писуарите ли викаш?
ахахах