Снимка: bgonair.bg
fallback

Последният фото портрет на Васил Левски е направен в Букурещ, а Апостола така и не получава копие от снимката. Предполага се, че османските власти издирват революционера именно по тази снимка.

След важно Общо събрание на Българския революционен централен комитет в Букурещ, Васил Левски се отправя към известното фото ателие, за да си направи снимка. Апостола е с цивилни дрехи - бяла риза, черна папийонка и черно сако, разказва Bulgaria ON AIR.

Снимката така и не стига до ръцете на Васил Левски. Преди три месеца български изследователи я откриха в Османския архив на Истанбул. Днес фотоателието пък се е превърнало в бирария.

Оригиналната снимка, за която ни разказва проф. Велчов, той е изложил в скромна рамка в сградата на Демократичния съюз на българите в Румъния. Тя свидетелства за участниците във втората Българска легия в Белград.

Доскоро се смяташе, че снимката е правена именно там. Оказва се обаче, че тя, както и наскоро намерената последна снимка на Апостола, е дело на именития Карол поп де Сатмари в неговото ателие в Букурещ.

Така общо фотографиите, на които е запечатан образът на Левски и които са достигнали до нас, стават осем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 5 години

Генерал Гурко е провъзгласен за граф и получава множество отличия.Генерал от руската кавалерия(1878).През 1879-1880 г. е губернатор на Санкт Петербург.Временен губернатор на Одеса и командващ войските на Одеския военен окръг(1882 1883).От 1883-1894 г. е генерал-губернатор на Варшава,под управлението на Цар Александър III. Генерал-адютант (1884).През г. е повишен в най-висшето военно звание,генерал-фелдмаршал.Член на Държавния съвет.Умира в семейното си имение Сахарово (днес в рамките на г.Твер

63

Еби Левски само ЦСКА

преди 5 години

До Су 34Точно така - 500 години сме ги управлявали турците, тепали и стригали, клали и бесили неверните гйяури! Затова в днешно време най-голямото турско литературно произведение е романът на Яхя Вазовоуглу "Под българското иго" и пеят със сълзи и сополи песента "Даваш ли даваш балканджи Юсуф хубавата Фатма на гхяурска вяра!" Между друго, колега ти професионален иддио ли си, или си просто аматьор с много добра подготовка?!

62

Су 34

преди 5 години

До ФАКТИВсъщност реално 5 века ние сме ви владяли защото се вижда колко некадърни сте вие да създадете и организирате държава. Всичките ви султани са на практика с български произход!

fallback