На днешната събота отбелязваме голямата Задушница преди Великия пост.
По традиция в съботата срещу Неделя месопустна (Месни заговезни) - на голямата Задушница преди Великия пост, всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалитe.
За помена се приготвя варено, подсладено жито. Българската традиция включва още хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
7
Justice Defender
преди 5 годинида бъде благолсовена паметта на починалите, но истината е че Бог не прошава след смъртта според Библеята,независимо какви учения проповядва православната или др. църква,само Бог прощава и спасяв хората от греховете им,но само чрез лична вяра в Неговия Син и покаяние за греховете-обръщане от злото към Бог т.е от живот на неверие и неморалност към праведния живот на истината и правдата в следване на Христос_Месията на Израел и едниствен Спасител на човечество.След смъртта е късно за прошка!
6
отец Кирил
преди 5 годиниДнес е Голяма Задушница! Да почетем паметта на десетките самозапалили се Българи поради мизерията до която АНТИБЪЛГАРСКАТ и АНТИПРАВОСЛАВНА партия ГЕРБ ги докара!
5
Анонимен
преди 5 годиниДо баба мараЕдин мой добър приятел, млад човек, загуби майка си рано и залепи неин некролог отстрани на хладилника, така че да се вижда от всеки, който се намира в хола. Този хладилник е тип "шкаф" и се намира в хола му. Има си и портретче на майка си в рамка, но относно некролога, залепен на хладилника казва "Така си я гледам непрекъснато". Всеки изживява болката по близък човек по свой специфичен начин.