fallback

През тази година новите пенсионери ще бъдат близо 81 000, сочат данни от Националния осигурителен институт. От тази година пенсията им ще бъде изчислена на базата на осигурителния доход от 2000 година насам.

Оказва се, че 37% от новите пенсионери се оплакват, че парите им, изчислени по новия метод, са значително по-ниски от тези, каквито щяха да бъдат, ако бяха формирани по старата формула.

Oще по темата
"Направих справка в НОИ. Става въпрос за симулационен модел, базиран на представителна извадка от хора, пенсионирали се през 2018 година. Към тях са приложени изчисленията от 2019 година. Идеята сега е да има по-справедливо отношение между индивидуалния принос и пенсиите", поясни председателят на Социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

По думите му в "България сутрин" има проблеми с формулата за изчисляване на пенсиите. В края на тази година може да се предприемат и корекции, ако се наложи, изтъкна той.

"Трябва да възстановим доверието в пенсионната система. Това минава през справедливост, високи доходи, високи постъпления от осигуровките, работеща икономика, по-малко сив сектор", категоричен бе гостът в студиото.

Пред Bulgaria ON AIR Адемов отбеляза, че за голямо съжаление няма решение, което може да бъде взето със замах относно фалшивите ТЕЛК-ове.

"Трябва да може да се проследи целият път, по който минава човекът до получаване на решение от ТЕЛК. Някъде по веригата има доста пробойни. Едно решение няма да ги запуши", посочи още Хасан Адемов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 5 години

До46.Ами точно това имах на предвид,че не си плащат сами вноските работещите във фирмите ами и работодателя им внася в държавния пенсионен фонд а пенсиите които се получават сега са на база среден осигурителен доход само за три години изминал период.А това че отскоро Държавата е поела и част от вноските на служителите си не променя ситуацията към момента.Затова са и тия "пируети" с преизчисляването и с пенсиите за инвалиди.А какво ще кажете за 20 те залати?

46

До 44

преди 5 години

Както си го написал за товя изненада, пенсиите на хората работили по 45 и повече години във фирми и самоосигуряващи се, ще са по-виоски от пенсиите на "държавните хрантутници", както ги наричаш, въпреки че държавата ги прецака като започна да им изплаща на 100% осигуровките, сравнително отскоро. Дотогава те си плащаха етхните 40%, както всички останали, а 60% им плащаше работодателя, както всички останали. Ти да не си мислиш, че си плащаш сам осигуровките?!Защо са прецакани е коментирано вече.

45

Анонимен

преди 5 години

До истерия преди избориТи май нямаш познати в някои села в Източна България, където всички кадъни са с ТЕЛК. Или в ромските махали, където почти всяко дете е с астма или нещо друго. да не говорим за младите ромки, които още преди да навършат 20 г. вече имат по 3 деца, но по документи са инвалидКи.10-15% може да са тези от хората с по 35-40 г. трудов стаж, които установяват, че трудовите им пенсии ще са мизерни и дават по 500 лв на някой от ТЕЛК за да им уреди мизерна надбавка.

fallback