47

Анонимен

преди 5 години

До46.Ами точно това имах на предвид,че не си плащат сами вноските работещите във фирмите ами и работодателя им внася в държавния пенсионен фонд а пенсиите които се получават сега са на база среден осигурителен доход само за три години изминал период.А това че отскоро Държавата е поела и част от вноските на служителите си не променя ситуацията към момента.Затова са и тия "пируети" с преизчисляването и с пенсиите за инвалиди.А какво ще кажете за 20 те залати?

46

До 44

преди 5 години

Както си го написал за товя изненада, пенсиите на хората работили по 45 и повече години във фирми и самоосигуряващи се, ще са по-виоски от пенсиите на "държавните хрантутници", както ги наричаш, въпреки че държавата ги прецака като започна да им изплаща на 100% осигуровките, сравнително отскоро. Дотогава те си плащаха етхните 40%, както всички останали, а 60% им плащаше работодателя, както всички останали. Ти да не си мислиш, че си плащаш сам осигуровките?!Защо са прецакани е коментирано вече.

45

Анонимен

преди 5 години

До истерия преди избориТи май нямаш познати в някои села в Източна България, където всички кадъни са с ТЕЛК. Или в ромските махали, където почти всяко дете е с астма или нещо друго. да не говорим за младите ромки, които още преди да навършат 20 г. вече имат по 3 деца, но по документи са инвалидКи.10-15% може да са тези от хората с по 35-40 г. трудов стаж, които установяват, че трудовите им пенсии ще са мизерни и дават по 500 лв на някой от ТЕЛК за да им уреди мизерна надбавка.

44

Анонимен

преди 5 години

До 40."Кой източи НОИ."-Държавата,защото не си осигурява хрантутниците а им изплаща пенсии когато се пенсионират.Не трябва да им се изплащат пенсиите а държавна помощ,щом не са се осигурявали сами,като работещите във фирми или като самоосигуряващи се.Колко мислите,че ще е пенсията на тези дето сега са по министерства ина държавна служба,когато се пенсионират след като не са внесли и един лев в държавния пенсионен фонд и колко на тези дето са внасяли 45 и повече години и в държавен и частен фонд

43

чуки

преди 5 години

Със 700 000 администрация едва ли скоро ще има промени не само в пенсионирането,а изобщо в държавата.

42

sorry

преди 5 години

Идва разбира се с АК - 47 ПРОМЕНИТЕ СА ГАРАНТИРАНИ!

41

истерия преди избори

преди 5 години

Спекулира се на едро с тия злоупотреби в ТЕЛК. Не са чак толкова много фалшивите инвалиди. Може да са 10-15% от общия брой на всички инвалиди, но не са чак толкова, колкото ни внушават.

40

Анонимен

преди 5 години

Кой източи НОИ?

39

дедо Ташунко

преди 5 години

Чета коментарите тук и ми се къса сърцето за българската орисия. четох какво е казал номер 28. И моят дядо, светла му памет, си е правил добри пенсионни вноски по времето на цар Борис. Получил е общо 2 пенсии (по 6 хиляди лв) и кремълските слуги му я отнемат, защото е обявн за враг на народната власт. Изселват го за 10 години и му отнемат имуществото. Умря си човека беден и съсипан от трудовите лагери. Той ми завеща приказката:" Не вярвай на комунист и на умряла змия"! И аз не вярвам!

38

анонимен

преди 5 години

НЯМА ПАРИ В НОИ ЗА ПЕНСИЯ НАЛИ?? НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КАКВА ГОЛЯМА ААРМИЯ ОТ ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПАРЛАМЕНТ, МИНИСТЕРСТВА, ОБЩИНИ, ПОЛИЦИЯ, ВОЕННИ НЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ А ДЪРЖАВАТА ИМ ГИ ВНАСЯ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ. НЕ МОЖЕ ТАКА ЕДНИ БЛЪСКАЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ И ПОЛУЧАВАТ ТРОХИЧКИ А ОНИЯ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ХЕМ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ, ХЕМ ГОЛЕМИ ПЕНСИИ И НИТО ЛЕВ ОТ ЗАПЛАТАТА ИМ НЕ ОТИВА В НОИ. ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ. НИКЪДЕ ПО СВЕТА ГО НЯМА САМО ПРИ НАС.

37

До 34 опетков

преди 5 години

Явно не схващаш какъв е механизма на изчисляване на размера на пенсиите, щом говориш за соца и какви били заплатите тогава. Точно обратното е на това, което си написал - на базата на заплатите при соца, може сега да получиш по-висока пенсия.

36

До 34 опетков

преди 5 години

Примерно, пенсионира се през 1997 годна, като през почти целия си трудов стаж се е осигурявал на минимална заплата, а само в последните три години се е осигурявал на някакви огромни суми и пенсията му трябва да бъде примерно 20 хиляди лева на базата на тези три най-добри години. Кои са тези хора, може лесно да се определи по данните в НОИ, до които нямаме достъп.

35

До 34 опетков

преди 5 години

Всички, които използваха вратичката с три последователни най-добри години преди 1997 година и/или липсата на максимална осигурителна сума до 1999 година вкл. са в категорията малко плащал, много ползва.

34

опетков

преди 5 години

До Пенсия Посочи поне един който "малко е плащал, но много ползва". Реално няма и не може да има такъв. Лошото е , че повечето сме: малко плащал, малко ползва. Защо? Защото такива бяха заплатите при соца, а пък сега никой не желае да се осигурява на реална заплата. НОИ покрива само 50% от пенсията. Останалото го "дава" държавата, т.е. пак работещите.

33

Иван

преди 5 години

Когато бях млад и започнах трудовия си стаж /1980 - та/ имах сили и работих в производства ll - ра категория - тежка химия в Девня, 6 години гурбет в бившия СССР, после - пак в Девня. Навъртях 18 год. и 8 мес. до абсолютно законната и честна приватизация на комбината и оттогава започна ходене по мъките. Кой платил под масата, кой /охранителна фирма Сириус/ те одигуряеал на 2 часа - отвсякъде измами и работодателски тарикатлъци на работнически гръб. Няма справедливост за роба! Това е

32

Пенсия

преди 5 години

Докато е на калпак, ще е така. Би трябвало всеки да си има лична партида и да си харчи за пенсия от нея.А ако си отиде преждевременно, то наследниците да получат парите. Сега, ако се "гътне" някой след като току-що е получил пенсия, натрупаните пари отиват другаде. Е, преживял съпруг/а ползват някакъв процент, но не цялата пенсия. Така трябва да бъде и със здравните осигуровки. А сега има хора, които много плащат-малко ползват и хора, които малко плащат-много ползват.Комунизмът си отива....

31

Анонимен

преди 5 години

Не...

30

Анонимен

преди 5 години

Преди месец в сайта на НОИ можеше по 2-та начина да се провери с ПИК-код колко ще е пенсията ми. Прогнозната ми пенсия по старата формула е подобна на тази, по новия начин. Поне няма да търся УП-та. Сега остана да реша какво да правя с УПФ. Да го оставя ли в частния фонд или да го прехвърля в общия кюп? Не е малка сумата. Вече в сайта на НОИ само по новия начин смята. Добра пенсия ми сметна - добре, че нямам пропуски в стажа и винаги на пълна заплата са ме осигурявали.

29

Най

преди 5 години

Справедливо беше ,коги нана Тоша даваше на активните борци по 250 лв,а на текезесарите по 30,.Така де да не са дремали!

28

Анонимен

преди 5 години

Най справедливо е за пенсия както в България по времето на Цар Борис. Всеки си плаща и му отива в лична сметка. Така в момента е в Германия. Индивидуално конто с натрупване. Не солидарно в общ кюп. В момента има много на служби и службички, който си клатат краката и други който се трудят градивно. Но всички.са равни пред неизвестно какво.