Снимка: Архив, Булфото

Нашата основна цел е пенсиите на българските пенсионери да станат по-близки до тези на европейските пенсионери. Затова трябва да има преизчисляване на пенсиите с осигурителния доход за 2017 г., тъй като осигурителният доход за 2018 г. ще излезе към април. За това настоя Венелин Новаков от Националната инициатива "Социална солидарност", цитиран от БТА.

Ако от 1 април бъдат преизчислени пенсиите, ще са необходими около 1 милиард и 200 милиона лева за преизчисляването на всички отпуснати пенсии до 2015 г., заяви Новаков. Той добави, че ако преизчисляването на пенсиите е от 1 юли, ще са необходими около 800 милиона лева, но това не може да стане без решение на Народното събрание.

Искаме също пенсионер да бъде включен в листите за европейските избори, защото пенсионерите у нас са 2 милиона и 300 хиляди, заяви Венелин Новаков.

Председателят на Съюза на пенсионерите - 2004, Валентина Николова, каза, че от години настояват за приемането на Закон за възрастните хора.

"Такъв законопроект от 2005 г. се внася шест пъти и шест пъти се отрича", коментира тя.

Трябва да се приеме Закон за възрастните хора, да се преизчислят пенсиите, да се подобри здравното и социалното осигуряване на пенсионерите, както и да се гарантира тяхната сигурност, каза Валентина Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase