Снимка: Dnes.bg
fallback

Националният осигурителен институт няма правно основание да спира изплащането на инвалидни пенсии в случаи, по които работи прокуратурата, до окончателно произнасяне на последната съдебна инстанция.

Oще по темата
Това коментираха от Държавното обществено осигуряванe пред БНР.

При окончателно съдебно решение НОИ търси неправомерно изплатените средства от лицата, които са ги получавали, за периода, за който е доказана злоупотребата.

Към края на миналата година инвалидни пенсии за общо заболяване са получавали близо 460 хиляди души, което е 18 процента от всички плащани пенсии.

Средният месечен размер на инвалидните пенсии е почти 270 лева и зависи от стажа и степента на увреждане, записана в решението на ТЕЛК.

От НОИ посочиха, че от началото на годината няма спрени инвалидни пенсии след съдебно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

vali_spyer

преди 5 години

Има хора със сериозни заболявания,които попаднаха в групата на разследванията и получиха писма че пенсията им се спира. А след колко месеца ще решат не се знае....Какво да правят те?

8

Анонимен

преди 5 години

Има хора със сериозни заболявания и нетрудоспособни на 90% но не им дават Тела.Защо, защото трябва да си платят,затова, че са болни.Това е нашата държава.На болните хора им спират телковете а на здравите им дават.

7

Ванката

преди 5 години

Направо да махат ТЕЛК и инв. пенсии, а вместо тях да дават на всички от територията по 200лв. Ще се спестят повече пари, щото издръжката на администрацията е с бюджет по-голям от този за пенсиите.

fallback