Общ преглед

На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевият период, обяви главният прокурор Сотир Цацаров след като бе изслушан от членовете на парламентарната Комисия за контрол над службите по случая "Гебрев".

Още по темата
С Европейска заповед за разследване на Великобритания са били изпратени всички резултати от изследвания, както и тези от финландската лаборатория, за да се установи дали веществото, с което е бил отровен Емилиян Гебрев, представлява или е близо до отровата "Новичок", отчете още обвинител №1.

Цацаров допълни, че в комисията е представил всички данни по отношение на предполагаемия руски агент Сергей Федотов, свързван със случая "Скрипал", връзката му с Емилиян Гебрев и посещенията му 2015 г. в България - маршрут, места за настаняване и други руски граждани.

По думите на главния прокурор мотивите за този опит за убийство трябва да се търсят към момента на осъществяването му или малко преди него. Гебрев бил посочил, че според него нямало такива причини към онзи момент. Ще бъдат обаче изискани данни за оръжейните сделки по онова време.

Към момента на отравянето, а и предната вечер, г-н Гебрев е бил на вечеря също с чужди граждани - негови бизнес партньори от руски и полски произход. Установяването на същите е предмет на разследване, добави главният прокурор. Той бе категоричен, че се разследва опит за убийство и в никакъв случай не става въпрос за хранително отравяне.

По отношение на изнесените днес данни за прехвърлени милиони евро по българска сметка от Венецуела, главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че повече информация не може да бъде изнесена заради споразумение с американските партньори. Той не потвърди, нито отрече изнесени в медийното пространство имена на човека, на когото е била сметката и банката, в която се намира тя.

Взети са всички мерки наличните средства по тези сметки да бъдат блокирани, категоричен бе обвинител №1.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар