Видео 12.02.2019

Токсиколог: Няма бойно отровно вещество при изследванията на Гебрев

Използвано ли е химическо оръжие на българска територия? Британски медии заподозряха, че срещу бизнесмена Емилиян Гебрев е използван невропаралитикът "новичок", какъвто бе установен в пробите на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал.

Още по темата
Възможно ли е химическото оръжие "новичок" да се обърка с пестицид, използван в земеделието за борба с вредителите?

"Клиничната картина е една и съща, но в анализите се откриват две различни вещества. Както в България, така и във Финландия е открит фосфорорганичен пестицид. Не е открито бойно отровно вещество. Това изключва едното да бъде сбъркано с другото", обясни токсикологът проф. Никола Александров за зрителите на "България сутрин".

По думите му и двете вещества могат да постъпят в човешкия организъм по всички възможни пътища - през устата, през кожата или през дихателните пътища. От една салата човек може да изпадне в кома, потвърди токсикологът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Александров уточни, че разликата при пестицидите и бойните отровни вещества е в токсичността.

"Българските лаборатории са достатъчно компетентни, за да могат да установяват това, което е установено и във Финландия", посочи токсикологът.

 

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 5 месеца

До Русия = Психиатрия
Избягал си от психиатрията, но скоро ще те върнат. Там, в кукувичето гнездо, едни батковци ще те оправят често, често.

53

Русия = Психиатрия

преди 5 месеца

Руската агентура в България и местните им ятаци бяха осветени от МИ-6. Нашите служби нищо не знаели, нищо не чули, не било точно Новичок, дайте да не бързаме с изводите, другарите от Съветския Съюз не биха направили такова нещо и т.н. и т.н.

52

Русия = Психиатрия

преди 5 месеца

Новичок и той не беше регистриран като БОВ преди 2015 защото освен няколко разузнавателни служби никой не знаеше че съществува.