Снимка: Булфото
fallback

На днешния 2 февруари православната църква отбелязва големия християнски празник Сретение Господне.

В българските народни традиции обаче датата се отбелязва като празник на оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На 2 февруари народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира.

По време на турското робство по това време на годината поробителите минавали да взимат християнски момчета за еничари. От която къща вземали момче, те поставяли кървав знак на портата, а народът наричал това кръвен данък.

Според легендата, за да не даде момчето си за еничар, българска майка заклала петел и с кръвта му белязала външните врати на дома си, за да се заблудят поробителите. И наистина, щом те видели кръвта на вратата, подминали къщата, убедени, че детето вече е взето. В чест на петела празникът е наречен от народа Петльовден.

Според традицията днес жертвената птица се заколва на прага, а с кръвта й по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.

Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здравето на момчетата, които са продължителите на рода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

До 33, 34

преди 5 години

Религиозните обичаи нямат нищо общо с фолклорните обичаи. Незнам защо съпоставяш коленето на петела с християнството. Ясно е обяснено откъде произхожда обичая. И къде точно е противоречието с Библията не ми стана ясно?

32

Анонимен

преди 5 години

Продължение от коментар номер 30.31.32,33Обичам българските хора, българските народни песни, някои от българските народни обичаи, но стига те да НЕ са в противоречие с това, което учи Светата Православна Църква.А относно Петльовден, няма нищо против обичая, против съм заколването на петела (НЕ съм веган, но някак си НЕ ми харесва тази част от този обичай), както и "замазването " на стената. Важното е у народа да знае и да не забравя Христовата вяра и Църква, както и рода и историята.

31

Анонимен

преди 5 години

НЕ съм против НЯКОИ обичаи в България, но нека да имаме уважението към Църквата и това, както учи Светата Православна Църква.Повечето НАРОДНИ български обичаи са с ЕЗИЧЕСКИ произход , където, уви!, има и елементи на богохулство и прикрито отричане на вярата и учението Христово, както и на Светата Православна Църква.Има и кощунствени песни - напр. народната българска песен " Замъчила се Божа (Божия) Майка". А Църквата учи, че Пречистата Божия Майка и Дева Мария НЕ е изпитвала родилни мъки.

fallback