fallback

"Гласуването тази седмица в Комисията по петиции и по вътрешен пазар в ЕП по отношение на двойния стандарт при храните беше знаково", коментира за предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR омбудсманът Мая Манолова.

Oще по темата
"Огромен напредък е, че тези производители, които си позволяват да произвеждат продукти от един и същи бранд, но с различни съставки и качество, вече ще влизат в черен списък. Те ще бъдат наказвани с драконовски санкции - 10 млн евро или 4% от годишния оборот, когато измамната практика се докаже в две страни, различни от страната-производител или в общо 3 страни в ЕС. Това има и огромен превантивен ефект. Откакто се заговори за двойните стандарти, част от производителите промениха тази практика," каза омбудсманът в разговор с Милена Милотинова.

Тази седмица тя представи и защити в Комисията по петиции в ЕП българската петиция срещу двойния стандарт при храните.

"ЕС показа, че стои зад своите граждани - както го направи, когато ставаше въпрос за роуминга и за забраната да се рекламират тютюневи изделия. Това ме изпълни с гордост, защото по въпроса за храните, става въпрос и за българската петиция", посочи Манолова и продължи:

"Натискът, който оказахме с български граждани, се оказа изключително важен. За първи път виждам такова единомислие каквото видях на заседанието на Комисията по петиции - български евродепутати от всички политически групи ни подкрепиха, към тях се присъединиха и представители и на западни страни и застанаха на позицията, че трябва да има промени в европейското законодателство", заяви още Манолова, като припомни, че и срещата на високо равнище в София в края на април ангажира евроинституциите на най-високо ниво по проблема.

"Няма да им се размине на тези, които искат да мамят с храните", категоричен бе българският омбудсман. "Дават се много възможности на органите по контрол. Изработена е и единна методология - по един и същи начин ще се правят изследванията в различните страни какви съставки се влагат и има ли двоен стандарт", уточни Манолова.

Какво още каза тя пред Милена Милотинова вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Бай Ставри

преди 5 години

Ако не беше от котилотото на Червените кхмери,пардон - кардинали - бих повярвал в "родилните" и напъни, па макар и безродни до сега,че иска да направи нещо за"благото на народа".За в бъдеще няма да гласувам за нея,но на драго сърце бих "боцнал"един път обоцмана по трътката.

55

Българка в чужбина

преди 5 години

Ако ме попита някой еропеец или някоя европейка, кого уважавам от моите сънародници, респ. сънароднички, ще кажа: Мая Манолова.

54

До "До 55"

преди 5 години

Зная, зная какво е празен магазин. Но сега зная и какво е пълен магазин и празно портмоне. И не защото сме мързелували цял живот.Работил ли си в тази държава, трябва да живееш достойно, а не да просиш разни помощи. Те са за болни и слаби хора. Не защитавам нито една партия, управлявала досега! Упреквам политическата класа или клика, наречете я както искате, която изобщо не мисли за т.нар. народ.

fallback