Снимка: БТА

Горда съм, че заедно с българските граждани и институциите постигнахме успех срещу двойните стандарти при храните, обяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ. Повод за коментара й стана решение на комисията по вътрешен пазар на Европарламента, според което Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към "черния списък" на нелоялните търговски практики.

Още по темата

Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент, а целта е всички европотребители да имат достъп до едни и същи продукти и права.

"Подадох тази жалба с видни български общественици през октомври 2017 г. Тя предизвика много сериозни действия в Европейските институции", посочи Манолова и продължи: "Наистина за първи път ще бъде записано в директивата за нелоялните търговски практики, че производство и предлагането на храни от една и съща марка с различни съставки и качество е хранителна измама и е забранено. Забранява се от европейското законодателство. Този вид измами влизат в черен списък".

По думите ѝ, ще бъдат въведени сериозни санкции, като когато става дума за подвеждане, заблуда и измама на потребители на територията на три държави, се предвижда глоба до 10 млн. лв., или 4% от годишния търговски оборот.

Ще са възможни изключения само когато става въпрос за суровини от местен характер или национални предпочитания, но те ще бъдат предварително заявени.

"Чувствам удовлетворена, щастлива от успеха на тази кауза, зад която стоя вече трета година", подчерта Манолова. Тя обясни, че се е почувствала горда като българка от факта, че евродепутати от всички политически семейства са подкрепили петицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase