Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП са рамо до рамо броени месеци преди изборите за европарламент, категорични са социолозите. Повечето проучвания показват минимална разлика в полза на управляващата партия, но вчера бе публикувано и изследване на АФИС, което дава предимство на социалистите.

Още по темата
Според последното изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода 10-17 януари, ГЕРБ все пак задържа първото място на евровота. За партията на Бойко Борисов биха гласували 18,3% от българите, а за БСП – 17,1%. Следват ДПС с 6,9% подкрепа, Обединените патриоти с 3,5%, Демократична България с 2% и Воля с 1,6%. Цели 45% от анкетираните пък са категорични, че няма да отидат до урните.

Социолозите отчитат, че партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с тези на изборите за местен парламент. Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ, но за сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. От "Тренд" обаче уточняват, че в предварително зададените опции е заложено на общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ) на изборите през май. При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал, категорични са социолозите.

Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия или коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Така в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

От проучването става ясно още, че не се наблюдават сериозни промени в оценката на хората за работата на основните институции.

Цели 66% от анкетираните са категорични, че не одобряват работата на парламента, срещу едва 21% с положително мнение. Одобрението към работата на правителството е малко по-голяма от това на Народното събрание, но и то остава ниско – 27%. Неодобрение към работата на кабинета изразяват 60% от анкетираните. На фона на това най-голямо остава доверието към президентската институция. Цели 54% оценяват положително работата на държавния глава Румен Радев срещу 28% неодобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase