Снимка: АПИ
fallback

Стартът на електронните винетки у нас се превърна в истинска драма. Много българи, а и пътуващи чужденци из страната ни, с дни се опитваха неуспешно да преборят новата система, но малцина се увенчаха с успех в първите дни.

Oще по темата

Заради проблемите последваха и няколко оставки в АПИ, начело с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов. Освен него с постовете си се разделиха двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър. Като член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" бе освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В крайна сметка нещата се поуспокоиха, проблемите бяха коригирани и от 15 януари изтече гратисния срок, в който каращите без винетки не бяха глобявани. Какво обаче мислят за целия този хаос читателите на Dnes.bg?

В традиционната ни анкета, в която участие взеха 2343 души, ние ги попитахме: Какво е решението на проблема с е-винетките?

В отговор 10% от анкетираните поискаха оставки в АПИ заради фалстарта на системата, както се и случи в крайна сметка.

За други 14% пък най-доброто решение е по-дълъг гратисен период, в който по пътищата у нас да се кара без винетка, до пълното отстраняване на проблема.

Най-много от анкетираните – 40%, смятат, че най-удачното решение е да бъде глобена фирмата, изграждала и обслужваща системата.

На фона на тях 13% от анкетираните пък не намират особена драма в случилото се и приемат появилите се технически проблеми като нещо нормално за старта на една нова система.

Не липсват и такива, които открито заявяват, че не виждат смисъл от смяната на старите хартиени стикери с електронни такива – на това мнение са 21% от отговорилите в анкетата. А други 2% очакват нови подобни драми още през тази година, свързани с въвеждането на тол таксите за камионите.

А дали такива ще има остава да видим в края на лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

V

преди 5 години

Това нещо е ненужно . Тол такса за камионите до 3500 км. и готово .Кви винетки .Леки автомобили които са служебни могат да бъдат таксувани през данъчните примерно с 30 лв отгоре . И няма нужда от толкова скъпа система ,а й сложна за обслужване .А парите просто няма да отидат за асфалт .А за изплащане на инвестициите и поддръжката .

15

Смях

преди 5 години

Закрийте тази бедна и изостанала "държава" че станахме за смях пред света.

14

Сравнявам

преди 5 години

Миналата година си купих електронна винетка в Словакия. Месечна. Всичко стана за три минути. Апаратът ми издаде разпечатка н алист с формат А4.Пазя го още. А няколко дни преди да изтече валидността на винетката, получих SMS за това и ако още съм в Словакия, да си я подновя. Отлична организация. И едно уточнение-там винетки са нужни само за пътуване по автомагистралите. Така е и в Унгария.

fallback