Снимка: Bulgaria ON AIR

1205 кв. м са унищожените пясъчни дюни в къмпинг "Смокиня", съобщи директорът на РИОСВ - Бургас инж. Тонка Атанасова. "По-голямата част от тях се намират в парцела на 46-годишния Иван Нончев от Бургас, който бе обвинен от прокуратурата, че е поръчал разораването на терена. Останалата част от засегнатата природна забележителност се намира в други частни терени, има и съвсем малка площ в зоната на концесионера", уточни шефката на РИОС пред "24 часа".

Проверката на екоинспекцията все още не е приключила. Очаква се до късно следобед днес да бъдат уточнени данните от замерванията на геодезистите.

Още по темата

Според проверка парцелът с унищожените пясъчни дюни бил записан в службата по кадастър като изоставена орна земя. Теренът от 683 кв. метра се води земеделска земя, категория 10, в местност Каваци на територията на община Созопол. Това е поземленият имот, с който бургазлията Иван Нончев се сдобил на 2 юли 2018 г. Мъжът купил парцела от Пламен Иванов Иванов и броил 5000 лв., което не е малко за парцел със статут на земеделска земя от този тип, коментират запознати.

След сделката бургазлията пристигнал на “Смокиня” с модерна каравана, която събирала погледите на къмпингарите. В социалните мрежи къмпингуващи казват, че през лятото Нончев се е заканвал да срине дюната, защото му скривала морето.

От 14 януари собственикът на разорания парцел Нончев е с мярка за неотклонение с парична гаранция в размер на 10 000 лева. Срещу него е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда до 3 години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Не признавал, че е поръчал заравняване на дюната, но потвърдил, че притежава луксозната каравана срещу изровения пясък.

За разораването бе арестуван и 24-годишният багерист Манол Пазвантов, племенник на кмета на село Равадиново. За разлика от Нончев Манол разказал подробно пред полицаите как е бил нает от него срещу 1000 лв. Багеристът се усъмнил и попитал “баровеца” да не стане проблем.

Така на 11 януари Манол вкарва руска верижна машина без регистрационен номер в къмпинга и започва да разравя защитената територия. С него е 11-класник от Равадиново, единственият свидетел на случката, с когото разследващите разполагат. Други очевидци няма.

Още с първите проверки от РИОСВ-Бургас установиха, че унищожените пясъчни образувания са картографирани като дюни и се водят в специализиран регистър по Закона за кадастъра и имотния регистър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase