Снимка: bgonair.bg

Поръчител на разкопаването на пясъчните дюни на къмпинга "Смокиня" е 46-годишният Иван Нончев. Същият е бил арестуван и пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Нончев не се признава за виновен.

Още по темата

Заедно с него под парична гаранция в размер на 2 000 лева е освободен и 24-годишният Манол Пазвантов, който разорал дюните с багер.

Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност. Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лева. Нончев отрича да е познавал багериста и да го е наемал за тази дейност.

С Нончев и Пазвантов е бил задържан и мъж на 18 години, който също е освободен от ареста. Това съобщи на извънредна пресконференция днес в Бургас апелативният прокурор Любомир Петров, цитиран от БТА.

Все още се проверява дали концесионерът или наемателят на плажа е знаел за това, което се случило. Няма установени очевидци. Пясъчните защитени образувания са били разкопани в следобедните часове на 11 януари.

По-рано днес инспектори от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са извършили повторна проверка на увредените дюни на къмпинга "Смокиня" за да определят точните координати от засегнатия имот. Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Сигнал за разкопаните дюни е подаден на 12 януари. Нарушеният терен представлява дюнни местообитания, попадащи в Защитената територия "Природна забележителност пясъчни дюни местност "Каваци".

Увреденият имот е изключително държавна собственост. Дюните са част от морския плаж "Смокини-север". Ивицата е отдадена на концесия или под наем от Министерство на туризма.
 

Коментари Напиши коментар

24

СЕРИОЗНО?

преди 4 месеца

До Зозо
Май си малък и от комунистическото робство не си и помирисал 1 ден от живота си.
Имах дядо в Белене и 2 други близки роднини изчезнали без следа..
Ха сега, вади си заключението, пък после дрънкай глупости.

23

ахахха

преди 4 месеца

До Анонимен: " Не съм чул още за осъден гербераст."
-----------------
ШАБЛОН ФРАЗА НА ЧЕРВЕНИТЕ ГНОМИ. МАЛЕ, КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ!

22

До анонимен 20

преди 4 месеца

Е браво, бе!
Всичко съм чувал, но че една дюна може да бъде “неугледна” не бях!?!
Но сега като се замисля те и каваците малко несиметрични идват. Та да викнем след багериста Пазвантов, дървосекача Одунчуков да ги по оформи малко.
Просто жалко или жалко и просто?