Снимка: архив, БулФото

КНСБ настоява за спешни мерки, които да защитят хората от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.

От синдиката апелират в декларация да не се допуска напрежение в системата на българската енергетика и индустрия.

Днес по искане на Конфедерацията е свикано извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него синдикати, работодатели, представители на правителството и на КЕВР ще търсят решения за бъдещето на енергийната система.

Синдикатът споделя притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар. "Предприятия спират работа заради високите цени. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки", се посочва още в декларацията.

Според КНСБ повишаването на цената на електроенергията ще засегне не само бизнеса, може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще се отрази пряко върху доходите на българите.

Конфедерацията иска засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара, както и регламентиране на възможностите за регулатора за намеса в кризисни ситуации.

Според синдиката регулаторният преглед на цените в сектор "Енергетика", извършван на тримесечна база, трябва да обхване и добавката "Задължение към обществото", защото така може да се осигури регулация на крайните цени.

От КНСБ искат още и въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества.

В декларацията се посочва, че липсата на адекватни мерки от институциите може да доведе до непредвидими последствия за цялата енергийна система и българската икономика като цяло.

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 4 месеца

Да не забравяме, че енергийния сектор у нас се контролира от Рашка говняшка, а тя никога няма да позволи българина да се замогне.Пък и тези санкции, някой трябва да покрива загубите.Задунайците са идеални за тази работа.

81

Антибоко

преди 4 месеца

Донякъде така е по-добре. Нека да страдаме, за да разберем колко измамливо е чувството на "спокойствие" при Боко Тиквата. Нямаме бежанци, нямаме Цариградска конвенция, слушахме, за да не станем като в Гърция---и накрая ...пак духаме супата и хващаме Лидерът на Балканите за "мускула" и шлифера, както сам пожела преди няколко години. Нека т.нар. "патриоти", гербави, депесари, комуняги и друга паплач да ми сложат минуси-искам да ги преброя отрепките в сайта. Много Ви моля, гниди действайте!

80

Анонимен

преди 4 месеца

Отговор на напрежението няма да има. Българинът е щастлив. Каквото и да му причинят, той е доволен.