Снимка: БТА, архив

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че нашите съседи, а и много страни в Европа използват F-16 и не може да се говори за лобизъм.

Още по темата
"Какво одобрявам аз, няма значение, важното е какво ще одобри НС", каза Каракачанов за предаването "Годината" по "Дарик".

По думите му българската авиация заслужава добри самолети. Каракачанов напомни, че все още няма окончателно решение за F-16.

"Последната дума е на Министерския съвет и ратификация от страна на Народното събрание. Но първо парламентът трябва да гласува мандат на правителството за водене на преговори", уточни вицепремиерът.

По-рано президентът Румен Радев определи предложението на Министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за изтребител F-16 като триумф на лобизма и финал на автокрацията за тази година.

От шведска страна дойде официална позиция, в която Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV), заявява, че са научили с голямо разочарование за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители.

Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. С Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца, се посочва в нея.

"Локхийд Мартин" приветства внасянето за разглеждане от Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов на доклад за избор на нов боен самолет за българската армия, който предлага България да започне преговори за закупуване на изтребители F-16 Блок 70 от САЩ.

"Това е голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България. Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО", се казва в изявление на компанията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase