Снимка: Bulphoto, архив
fallback

Пиян шофьор, който вози пътници, да бъде разследван и съден за измама.

Искането е същото да важи и за водачи, които нямат книжка или пък тя им е отнета.

Това са част от предложенията за промяна в Закона за движение по пътищата, обсъждани в Държавната обществено-консултативна комисия за пътна безопасност към МВР.

Освен наказателно преследване за пияни и неправоспособни водачи има идея пътниците да се третират като съучастници или подбудители на шофьора измамник, но само ако са знаели, че е употребил алкохол или няма книжка.

През 2017 г. са заловени 13 000 пияни шофьори, сочи статистиката на Пътна полиция. Тези без книжки са 25 000. За първите 9 месеца на 2018 г. цифрите са по-малки, но за сметка на това се увеличават дрогираните водачи.

Oще по темата

Друга от предложените идеи е шофьор, катастрофирал на завой, да остава без книжка. Свидетелството ще се връща след изпит, защото се предполага, че водачът не знае как и не може да преминава през тези участъци, предвижда друго предложение, цитирано от "24 часа".

Според данните на Пътна полиция до края на октомври 2018 г. има 1369 самокатастрофи, при които са загинали 156 души и са ранени 1686-има.

Превишаване на скоростта "над 50 км/ч" да се замени с "над 40 км/ч", е друга от идеите. Така джигитите ще имат по-малко толеранс, когато натискат газта.

Ако бъдат хванати в такова нарушение, да им се вземат книжките за 1 месец, колата да се спира от движение за същия период, да се отнемат 13 контролни точки и да има 1000 лв. глоба.

Срокът за обучение и кормуване да се увеличи на 50 часа вместо сегашните 31, е препоръка към министерствата на транспорта и на образованието.

Съветът към регионалното министерство пък е да изгради легнали полицаи за ограничаване на скоростта на входовете на градове и села, през които минават транзит републиканските пътища.

Според проекта МВР трябва да въведе и цивилни коли по първокласните пътища и магистралите, които да снимат джигити и да съхраняват и обработват информацията. Срокът е до януари 2020 г.

МВР и Министерството на културата са натоварени с организацията на детски конкурси за есета, стихове и песни, посветени на безопасното участие на децата в движението.

Парите да се отпускат от фонд "Безопасност на движението", предвижда проектът. Очаква се мерките да бъдат обсъдени на 4 декември, когато е следващото заседание на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Пешеходец

преди 5 години

До До 35 ПешеходецМдаа, ти знаеш най-добре . Сигурно щото си живял по това време и сте лични приятелчета с Крум . Мит или не със сигурност ще се съгласиш, че нито един крадец на който за кражба са му отрязали ръцете не е продължил да краде . Но не това е важното . Народа толкова изпростя че за да спазва закона са нужни наказания многократно надвишаващи щетите от престъплението за да се въведе ред. .. или някак си да се повиши интелекта и социалната отговорност на хората ... Няма друг начин

45

До 35 Пешеходец

преди 5 години

Понятие си нямаш от законите на Хан Крум и разбира се нищо вярно няма в твърдението, че кражбите намалели на 100%, на това отгоре твърдиш, че това е факт. По принцип по-голямата част от твърденията за "страшните" закони на Хан Крум са мит.

44

Анонимен

преди 5 години

Още една идея:Всички катаджии, в чиито райони има несанкционирани нарушители на ЗДвП, да се съдят като измамници.

fallback