"В един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме”, коментира премиерът Бойко Борисов след срещата си с родителите на деца с увреждания, предаде "Фокус”.

"Благодаря за срещата, макар че беше доста припряна – от една страна хората с увреждания, от друга синдикатите, работодателите, енергийният бранш. – обясни премиерът. -  Има и много проблеми от десетилетия в енергетиката, които трябва да се решават, както и проблема с ТЕЛК. Наследени проблеми. Безумните договори, които са сключени за топлоелектрическите централи. Сега се чудим как да ги оправим, а те не могат да се оправят. Три часа това сме говорили“.

Още по темата

Борисов изрази цялото си уважение към майките на деца с увреждания и обясни, че той винаги се е отнасял с уважение и те също, тъй като са приели извинението му.

"Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари сложили на едно място, другите на другото място. Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. – заяви премиерът. -  Вторият ангажимент – социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. И в един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършен.“

Текстове от Закона за личната помощ, които предизвикаха остра реакция от страна на майки на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, ще бъдат преразгледани и гласувани отново от Народното събрание.

В бюджета се предвиждат 71,5 млн. лв. за Закона за личната помощ, както и допълнителните 150 млн. лв., дадени от премиера, които ще бъдат разпределени между Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания.

Борисов допълни, че голяма част от обещаното вече е свършено: „Парламентът прие преди малко и сложи на едно място, за да са видими тези 150 млн. повече. Оттук нататък можем да си бъдем и полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не уж кресливи жени, тези дами да го наречем. А именно дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват точно до мястото и човека, където трябва, дали няма злоупотреби“, каза още Бойко Борисов.

През деня майките на деца с увреждания се срещната със социалния министър Бисер Петков, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, както и със зам.-шефа на социалната комисия Светлана Ангелова.

Майките на деца с увреждания пожелаха и среща с премиера. Причина за недоволството на майките бе приетия закон за личната помощ, гласуван от социалната комисия.

Жените заплашиха да подновят протестите си и публикуваха отворено писмо, с което зявиха, че в закона има променени текстове, с които не са съгласни. Майките посочиха и че не е гарантиран финансовият ресурс.

Социалният министър отхвърли обвиненията, че закона не е обезпечен и подчерта, че средствата са осигурени с бюджета на министерството, както и със 150 млн. лева от правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase