Архив: Булфото

Адекватно ли е обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст и трябва ли по-бързо майките да се връщат на пазара на труда? Тези въпроси скараха управляващи и опозиция по време на дебатите при окончателното гласуване на бюджета на ДОО.

Социалистите настояха, че 380 лв. през втората година от майчинството са крайно недостатъчни и не могат да осигурят адекватно отглеждане на дете. Затова те предлагат и обезщетението да бъде увеличено на 640 лева. Очаквано управляващите не приеха предложението на червените, а от ГЕРБ се аргументираха, че ако обезщетението се увеличи, майките няма да имат стимул да се връщат на работа. В крайна сметка парламентът прие и през 2019 г. обезщетението за отглеждане на дете на възраст между 1 и 2 години да бъде 380 лева.

Още по темата

"Става дума за децата, майчинството и семейството. Представете си самотна майка - с 380 лева ще купи дрешки и храна, и тя какво ще прави? Защо трябва да маргинализираме тези среди", попита соцдепутатката Дора Янкова.

Според Хасан Адемов от ДПС пък решението на проблема не било само да се увеличава обезщетението, а да се приложат комплекс от мерки.

"Ако решим проблема с градините и яслите, ще могат децата адекватно да бъдат гледани. Дали трябва да се използва само монетарен инструмент, или трябва да се предлага комплекс от мерки. Не съм привърженик на принципа "дайте да дадем". С осигурителната система не могат да се решават проблемите на пазара на труда", отсече Адемов.

От ГЕРБ пък се аргументираха, че с увеличаването на обезщетението, майките няма да имат мотивация да се върнат на работа. Управляващите изтъкнаха и че българските закони защитават работещите майки.

В отговор пък червената Надя Клисурска настоя, че в тази възраст малките деца много боледуват и е трудно на майките да се върнат на работа, особено ако са в частния сектор.

По време на дебатите повод за спор между управляващи и опозиция станаха и минималният, и максималният размер на обезщетение при безработица. В крайна сметка мнозинството прие да се запази минималното обезщетение на 9 лева, а максималното - 74, 29 лв.

Според социалистите с вдигането на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход, би следвало да се увеличат и обезщетенията за безработица. Затова червените предложиха минималния размер на обезщетенията да е 16 лева, а максималният - 85,71 ст. Очаквано управляващите не приеха предложението и обвиниха БСП, че по този начин искат да поощряват безработицата.

"Въпреки увеличената минимална заплата, е замразено обезщетението за безработица. 9 лева обезщетение не може да бъде определено като адекватен и заместващо доходите от труд", отсече соцдепутатът Георги Гьоков.

Светлана Ангелова от ГЕРБ репликира, че при положение, че през последните месеци безработицата е на най-ниските нива и има недостиг на работна ръка, няма причина да бъде увеличавано обезщетението за безработица.

"Вие искате да стимулирате професията безработен. Вместо хората бързо да се реализират на пазара на труда, вие искате да се увеличи обезщетението, да си стоят вкъщи и да си внасяме работна ръка от трети страни", обвини тя червените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase