Снимка: Булфото, архив
fallback

С решение на Общото събрание на БАН се създава ново самостоятелно научно звено с работно наименование "Институт за изследване на атмосферата, климата и водите". Това става ясно от съобщение на Учредителния научен съвет на института за изследване на атмосферата, климата и водите на БАН.

Oще по темата

Новото звено ще функционира от 1 януари 2019 година и в него се отделят част от дейността, активите и пасивите на сегашния НИМХ – БАН.

Учените, специалистите и членовете на научно-помощния персонал на НИМХ трябва да подадат заявление, ако искат да работят в новото научно звено.

От съобщението става ясно, че информацията за това ще бъде конфиденциална до обособяването на двете звена, едното в БАН, другото в МОН. Срокът за подаване на заявленията е 20 ноември.

Тези, които решат да останат в БАН, в новото звено, ще запазят научните си степени и академични длъжности. Те ще запазят проектите си и условията за работа, в т.ч. ползваната научна инфраструктура.

На 31 октомври от Управителния съвет на БАН е обявен конкурс за директор на Института за изследване на атмосферата, климата и водите при БАН със срок за подаване на документи до 30 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 5 години

А каква е разликата, ако едни учен работи в университет и се занимава само с наука или работи в БАН и се занимава само с наука? Или е на щат в МОН. Само името е друго. Ако всички физически институти на БАН се влеят в ФзФ на СУ ще се падат по 5-6 учени (преподаватели) на студент. Това е върховната дянковска глупост, че нещо ще се промени, ако едни хора от тук се преместят там. А промени може да има само ако управляващите започнат да финансират сериозно научните изследвания.

29

Анонимен

преди 5 години

До До 28След като във ФзФ преподавателите са повече отколкото е необходимо, значи могат да се занимават и с научна работа, за да си уплътнят работното време. Ако не желаят и са в повече, да си търсят работа другаде, а на мястото им да бъдат назначени хора, които хем ще правят научни изследвания, хем ще подготвят бъдещи кадри.От 70 години БАН работи на сегашния си принцип - дават му заплата, за да твори наука. Но не сме станали нито ЦЕРН, нито НАСА или МАКС Планк. Значи има причини за това.

28

До 28

преди 5 години

Да, съгласен съм, че ще бъдат заменени от автоматични станции и ще ги пратят да си търсят работа. Но тези хора и без това не са учени. А ФзФ не може да поеме цялата физика. Те нямат студенти за сегашните преподаватели, камо ли за още. Ако мислиш като Дянков, че наука се прави само в университети да те попитам. Университет ли е НАСА, или ЦЕРН, или Европейската Южна Обсерватория? Няма нужда да споменаваме още Маркс Планк в Германия, CNRS във Франция, CNR в Италия.

fallback