30

Анонимен

преди 5 години

А каква е разликата, ако едни учен работи в университет и се занимава само с наука или работи в БАН и се занимава само с наука? Или е на щат в МОН. Само името е друго. Ако всички физически институти на БАН се влеят в ФзФ на СУ ще се падат по 5-6 учени (преподаватели) на студент. Това е върховната дянковска глупост, че нещо ще се промени, ако едни хора от тук се преместят там. А промени може да има само ако управляващите започнат да финансират сериозно научните изследвания.

29

Анонимен

преди 5 години

До До 28След като във ФзФ преподавателите са повече отколкото е необходимо, значи могат да се занимават и с научна работа, за да си уплътнят работното време. Ако не желаят и са в повече, да си търсят работа другаде, а на мястото им да бъдат назначени хора, които хем ще правят научни изследвания, хем ще подготвят бъдещи кадри.От 70 години БАН работи на сегашния си принцип - дават му заплата, за да твори наука. Но не сме станали нито ЦЕРН, нито НАСА или МАКС Планк. Значи има причини за това.

28

До 28

преди 5 години

Да, съгласен съм, че ще бъдат заменени от автоматични станции и ще ги пратят да си търсят работа. Но тези хора и без това не са учени. А ФзФ не може да поеме цялата физика. Те нямат студенти за сегашните преподаватели, камо ли за още. Ако мислиш като Дянков, че наука се прави само в университети да те попитам. Университет ли е НАСА, или ЦЕРН, или Европейската Южна Обсерватория? Няма нужда да споменаваме още Маркс Планк в Германия, CNRS във Франция, CNR в Италия.

27

До 27

преди 5 години

Ти какво предлагаш? Да стоят на щат в БАН, с пълна заплата, като научни работници онези, които имат служебни ангажименти 3-4 месеца в годината ли? Така беше през соца - всеки да е на заплата, пък няма значение какво точно прави и колко работи.Трябва да се търси най-разумното и ефективно решение. Ако няма работа за 1000 човека, ще оставят на щат в МОН по-малко, а останалите да си търсят работа.След като има съответната катедра към ФзФ, какво пречи там да се съсредоточи научната дейност?

26

Анонимен

преди 5 години

Преди години службата за борба с градушките също беше част от НИМХ, т.е. от БАН. Преди двадесетина години, протестираха, протестираха и ги извадиха от БАН. Спомнете си новините за тях. Хората работят на 1/2 щат на минимална заплата. И това е защото работят 3-4 месеца в годината. И се сещаме за тях само от май до юли. Същото ще стане и с НИМХ към МОН. Защото за да записваш данните от метеостанцията и да ги изпращаш по мейла, не е работа за която ще ти платят 2000-3000 лв заплата.

25

Анонимен

преди 5 години

Колко ще останат в БАН и колко ще отидат в МОН ще разберем на 1 ян. Как разбрахте, че са 2-3? Може би от изказванията на така наречения "професор" Брънзов. Който има една публикация в SCOPUS и нито една в WoS. Ако хора като него ще правят наука в МОН, то в БАН едва ли ще се почувства някаква липса. В СУ има катедра Метеорология и геофизика към ФзФ. Те как си делят темите с НИМХ, БАН и другите университети, които също са на държавна издръжка? Да вземат да ги закрият всичките, защо ни е наука?

24

Анонимен

преди 5 години

До АнонименДонякъде сте прав - единствено, в случая става въпрос не за половината учени в НИМХ, а за 2-3-*** (няма смисъл да споменаваме, че са над 60 г.), които искат да останат в БАН.

23

До Раптор /продълж./

преди 5 години

При нас закриха секция, съществувала малко повече от 12 г., за да й е шефка една недоучена леля връзкарка. Трима човека бяха започнали сериозна работа по теми от проблематиката на секцията, другите бяха връзкарчета и дремеха. Лелята се пенсионира, разформироваха звеното, дремльовците нямаха нищо против. Работягите - единия го пратиха в архива (?!), другия - в секция, където му възложиха задачи по съвсем различна тематика и му наредиха да зареже досегашната си дейност. Третият напусна възмутен.

22

До Раптор

преди 5 години

И други дивотии се вършат в БАН.Например, жената на някой от шефовете работи в същия институт и иска и тя да е шефка. Създават ново звено, за са го ръководи тя. Някои млади хора, които са й подчинени, започват наистина да осъществяват научно-изследователска дейност по проблематиката, на която е посветено звеното. Но лелката се пенсионира. Тези млади хора са все още нехабилитирани, никой не ги пита. И шефовете закриват звеното, за да отчетат, че са направили някаква новаторска реформа!

21

До 20

преди 5 години

Как не. Щели да се разделят наполовина. И темите, които разработват, също ли ще ги поделят? Ти си в НИМХ и ще изследваш този проблем, но да не си посмял да пишеш статия по еди-кой-си друг проблем, защото него ще го изследвам аз, който оставам в БАН!Такова разделение не може да има. Искате да продължите да получавате сладки, готови парички от бюджета и да си дремете там.Щом има НИМХ извън БАН на бюджетна издръжка, НИКАКВИ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА ЗА ИНСТИТУТ, КОЙТО РАБОТИ ПО СЪЩАТА ПРОБЛЕМАТИКА В БАН!

20

Анонимен

преди 5 години

За никакво дублиране на дейността не може да става дума. Ако приемем, че учените (тези, които имат научни степени или заемат академични длъжности) в НИМХ са около 100, то да кажем половината остават в БАН, а другата половина отива в МОН. Учените няма как да се удвоят за да вземат два пъти повече пари от бюджета. Ако мислите че има опашка от млади учени, които чакат да намерят място в институт или университет, много се лъжете. Т.е. нищо не се е променило. Което вече наистина е печално.

19

Раптор

преди 5 години

Държавата е решила, че дейността на метерологичната служба (в това число и научната- научна дейност в метеорологията без приложение в практиката е напълно безумна и безмислена) ще бъде пряко финансирана от държавата и институцията пряко подчинена на изпълнителната власт. Крайно време беше да се случи- в Европа никъде метеорологичните служби не са в академии. И сега БАН решава да дублира - е поне може да видите какви са практиките в БАН на които се нагледах достатъчно за да го напусна.

18

Раптор

преди 5 години

Aбе то да беше само новосъздаваната структура, която дублира дейности ... В БАН е практика да дублират дейности, които така или иначе се развиват в други институции и да реват за финансирането на тези структури. Закона за БАН е абсурден- дава им право да си създават каквито искат институти. В момента примерно МВР има институт по криминология и утре БАН може да му хрумне да създаде такъв (нищо не им пречи) и после ще ревнат защо държавата не го финансира.

17

Правят се на ударени

преди 5 години

Нито стотинка от бюджета за този нов институт, след като той е дублиращ!!!Относно имотите - ако НИМХ ползва някой имот, дарен на БАН от частно лице, логично е БАН да си запази този имот. Но всички други имоти, дарени или предоставени за ползване от държавата или от общината, трябва да излязат от БАН заедно с НИМХ. Какво толкова трудно за разбиране има тук?

16

Анонимен

преди 5 години

У нас в почти всички случаи на доказано преписване не се отнемат научните степени, защото и те се получават с връзки.Ако представиш труд за обсъждане, всички знаят кой шеф те закриля.Ако не си от същия институт, а представиш за обсъждане научен труд там, всеки пита на кого си човек?Затова 98% от слуховете за доказано преписвачество си остават само клюки на неофициално ниво, макар цялата колегия да е наясно от кого е преписано.Затова сме на днешния хал. Каквато цялата държава, такава и науката

15

В случаяБАН използва

преди 5 години

своята академична автономия и разрешава на обикновените асистенти от НИМХ, ако пожелаят да постъпят в новосформирания институт, да запазят тази своя академична длъжност, без да се явяват на конкурс за нея. А би трябвало да има конкурс, след като институтът е новосъздаден.Защото е възможно по-кадърни и знаещи млади хора да искат да заемат академичните длъжности в този новосформиран институт. На какво основание ги лишават от възможността да се явят на конкурс?Тоест, в БАН пак закрилят "наши хора"

14

Анонимен

преди 5 години

Ако напуснеш института в който заемаш научна длъжност, продължаваш да се представяш като доцент или професор. Но ако си бил само асистент, за да постъпиш в друг научен институт на асистентско място, трябва да се явиш на конкурс.Научните степени д-р и д-р на науките си ги запазваш пожизнено, защото те са ти дадени за научни трудове, които ти си написал и защитил на обсъждания пред съответните инстанции.

13

Да ви обясня

преди 5 години

Научната степен, която си придобил, си я запазваш, дори и никъде да не работиш - д-р или д-р на науките.Академичните (научните) длъжности допреди 7-8 години бяха научен сътрудник (, , степен), старши научен сътрудник ( и степен). Ставаш старши, когато се хабилитираш. Ако напуснеш института, в който си бил на научна (академична) длъжност, запазваш хабилитацията си и, постъпвайки в друг институт, пак си старши научен сътрудник.Сега длъжностите са асистент, доцент, професор.

12

Справедливо решение

преди 5 години

по-долу ВВ (9) е направил най-точното обобщение.Щом някой на своя глава създава институт, който ще дублира дейността на друг, финансиран от бюджета, тогава да си търси частни спонсори за издръжка на този дублиращ институт.Или да го финансира със собствени пари. Да видим тогава как ще ревнат всички останали институти, ако им се каже, че от заделените за тях пари ще се откъсне за издръжката на новосформирания институт!

11

До Майтапчията

преди 5 години

Пич, никой не може да ти отнеме научната титла, стига да не се окаже, че си си я получил, преписвайки чужд труд.Но у нас става точно обратното. За много доценти и професори се знае, че са представили трудове, преписани от чуждестранни учени, а понякога и от български автори. Но никой не им отнема титлите. Само от дъжд на вятър скандалът отива на официално ниво. Събират се съответните научни инстанции, решават нещо, може да порицаят преписвача, но той в крайна сметка успява да си запази титлата.