Снимка: Getty images

Решението на Общото събрание на БАН, което е съгласувано с Министерството на образованието и науката, е от 1 януари 2019 г. голяма част от НИМХ - цялата оперативна дейност, да премине към новата организация, която ще бъде създадена към МОН, и да бъде създадено ново научно звено в БАН. Това заяви председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева, попитана какво предстои занапред между НИМХ и БАН, съобщава БТА.

Бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов каза вчера на пресконференция в МОН след среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, че метеоролозите са притеснени от решението за спешно и срочно закриване на НИМХ от Общото събрание на БАН. Проф. Брънзов, каза, че на 26 октомври в НИМХ е получено писмо, в което се съобщава, че ОС е открило процедура за закриването на НИМХ и дава срок от десет дни, ако от НИМХ имат възражения.

Още по темата

"Има учени от НИМХ, които желаят да останат да работят в БАН и заради това започваме процедура за откриването на ново научно звено към Академията", каза днес проф. Славчева.

"Същевременно в края на декември - до 31 декември, трябва да закрием НИМХ към БАН, за да може онези учени, които желаят, с цялата оперативна дейност да преминат в новото звено. Затова Общото събрание на БАН работи за едновременното протичане на тези три паралелни процеса, два от които са в нашите правомощия. От 1 януари се създава нов институт към МОН, създава се и ново научно звено в БАН, което според броя на учените, ще бъде или институт или специализирано научно звено, но и се закрива досегашният НИМХ-БАН, за да се открие НИМХ-МОН", обясни още проф. Славчева.

Тя каза, че след като започне процедурата по закриването, трябва в НИМХ да бъдат уведомени и в десетдневен срок да направят възражения, ако желаят.

"Някой вероятно е подвел министъра на образованието, че планираме по-ранно закриване на института - преди откриването на новите две звена. Това е абсолютно невярно и ние се придържаме към нашите договорености, това са абсолютно неоснователни страхове. И независимо, че формално оттеглихме подписите си към споразумението, ще продължим да изпълняваме тази процедура. Ще изпълним всички поети задължения и на 31 декември този институт ще престане да съществува, а от 1 януари ще се открият новите два института", коментира проф. Евелина Славчева.

Припомняме, че преди 2 дни Българската академия на науките обяви, че се оттегля от участието си в Споразумението за Националния институт по метеорология и хидрология, с което дава свобода на НИМХ да се отцепи, заради "противоконституционни параграфи в Бюджет 2019".

Според учените залегналите текстове в проектобюджета за 2019 година противоречат на подписаното на 18 септември 2018 г. споразумение между БАН, Националния институт по метеорология и хидрология, Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ и МОН, а също така са в разрез с постигнатите договорки, потвърдени пред Общото събрание на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase