Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Ако не се увеличи "Гражданска отговорност", неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи". Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Oще по темата
Стоянова уточни, че предложенията не са написани от нея, а от работна група и допълни, че в България премията по задължителната застраховка е една от най-евтините в ЕС - тя е 200 лв., а средно в Европа - 227 евро.

У нас броят на жертвите от ПТП пък е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас - предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 хил. лв. за неимуществени вреди, каза Стоянова, цитирана от "24 часа".

"На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти", посочи Стоянова.

Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори, заяви Менда Стоянова.

Според нея фалитите по веригата биха се отразили на Гаранционния фонд, който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. "По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

338

Лаком г.з

преди 5 години

Да ти го сложа в човката, нагла муцуно! Цената на ГО се образува пазарно, какво им пречи на застрахователите да я повишат, щом сега не издържат?

337

безпартиен

преди 5 години

За 2017-та година има загинали 682 загинали.Да преположим,че за всеки загинал са изплатили на роднините по 100 хиляди.Това са 68 200 000 лева.В България има 4 милиона автомобилаТака ,че за събирането на тези пари са достатъчни по 17 лева.В момента плащаме 10 пъти повече.Тези пари трябва да им стигнат.Всичко друго е лакомия!

336

шматка

преди 5 години

МИнда като адвокат на ЗД ли се изказва.Изплатени били 118хил лв.Горките живи да ги оплачеш.От миналата година (2017 платих 170лв застр.а за 2018-230лв) застраховките се вдигнаха тихомълком 30-40%.МИнда колко иска още.Щели да фалират.Някой.Свободен пазар.Който знае да работи продължава.Който не знае умира.И без това са много за Бг.

fallback