Снимка: архив, БулФото

Система "бонус-малус" за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е заложена в проект на Наредба, приета на първо четене от Комисията за финансов надзор.

Системата предвижда коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача.

Още по темата

Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е равен на базовата застрахователна премия, както е определена от застрахователя без допълнителни изменения.

Има седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя. За тях премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения на пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Когато са причинени вреди или нарушения при движението по пътищата "бонус-малус" класът на собственика, съответно на автомобила, ще расте и при последващо сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите премията ще се увеличава.

Нарушенията в зависимост от тяхната тежест са класифицирани в 7 категории. Най-леките нарушения са в първа категория и ще увеличават "бонус-малус" класа с една степен. Най-тежките нарушения са класифицирани в седма категория с деветнадесет степени, като собственикът или автомобилът отиват в най-високия "бонус-малус" клас.

За да се избегнат манипулации, "бонус-малус" класът на автомобила ще се запазва и при неговото прехвърляне, както и при прекратяване на регистрацията.

С проекта се цели да има механизъм за по-справедливо разпределение на застрахователната премия между лицата, които сключват застраховка "Гражданска отговорност", като бъдат стимулирани водачите с безрисково поведение.

Проектът на наредба и мотивите, както и докладът на консултанта, са публикувани на страницата на Комисията за финансов надзор за обществено обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase