fallback

Историята на Владо Черноземски дълго време бе забранявана и забравяна. Българинът, който на 9 октомври 1934 година убива в Марсилия сръбския крал Александър I Караджорджевич и френският външен министър Луи Барту, дълги години бе потънал в забвение.

Oще по темата

Този атентат най-често е определян като съвместно действие на ВМРО и хърватските усташи, поради което дълго време в историята ни, особено по времето на социализма, той е определян като извършен от профашистки фигури.

За сърбите, чийто крал той е убил в Марсилия през октомври 1934, той може да е "терорист" и "атентатор", но за нас българите той би трябвало да е герой, отмъстил за извършеното от сърбите в Македония и пренесъл се в саможертва. След атентата той е буквално пребит от ожесточената тълпа и умира малко по- късно от раните си, като преди смъртта си не издава никого", разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR журналистът Мария Цветкова.

Владо Черноземски, с рождено име Величко Димитров Керин, родом от днешен Велинград, е бил изключително хладнокръвен и много добър стрелец, за това е избран да осъществи покушението над югославския крал Александър Караджорджевич, който е бил известен със своята ненавист към България.

"Той е направил тази саможерства в името на българите, които са останали по политически причини извън пределите на България", отбеляза Цветкова.  Тя припомни, че Александър Караджорджевич е проявявал често ненавистта си към българите.

Уплашено от последствията Царство България обявява национален траур в памет на Александър Първи, който е прочиствал от Македония всичко българско.

Още за историята на Владо Черноземски вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Ъперкът!!!

преди 5 години

Много добре е показано в тогавашната преса-Bulgarian Assassin Terrorist !!! И такива чудовища като тоя вулгаропитек се възхваляват като национални герои от кривоноси наркомани и пишман журналистки!Ха ха ха!!!

45

Анонимен

преди 5 години

Сърби и гърци са проявявали по-големи жестокости към българите останали в територията на Гърция и Сърбия отколкото турците, според разкази на оцелели очевидци и техни потомци.

44

20 до 27

преди 5 години

История съм чел достатъчно. По-важното е, че съм я слушал от хора, които са творили история. Отвсякъде съм заобиколен с роднини, мои, на жена ми, на зет ми, които са част от историята на България. Кажа ли нещо повече, ще се "осветля", а имам причини да не го правя. Здрависвал съм се и съм разговарял с няколко премиери, с трима Герои на Съветския съюз, познавам големи писатели и художници, световни учени. Въобще, не ми е било скучно.Глупаво да се нахвърляш върху някого, когото не познаваш...

fallback