Общ преглед

На днешния 9 октомври се навършват 80 години от атентата в Марсилия, наричан от тогавашните журналисти и историци "атентатът на века".

На 9 октомври 1934 година във френския град е застрелян кралят на Югославия Александър І Караджорджевич, при това пред погледа на хиляди хора и сериозна охрана. Тежко е ранен и френският министър на външните работи Луи Барту, който по-късно умира в болница. А името на атентатора отеква по света – българинът Величко Димитров Керин, останал в историята с името Владо Черноземски.

А приятният и топъл есенен ден изобщо не предвещава такава кървава развръзка. Александър I Караджорджевич, който е ненавиждан у нас заради лошото си отношение към българското население в Македония, идва във френския град, за да демонстрира уважение към здравия съюз между Югославия и Франция.

Кралят обаче отдавна е осъден на смърт от ВМРО заради насилствената сърбизация на българите в Македония, а срещу него се надига омраза и от хърватското освободително движение на усташите.

На 9 октомври 1934 г. Александър І пристига на официално посещение в Франция и десетки хиляди жители на Марсилия излизат на улиците, за да приветстват важния гост. В колата при сръбския монарх е и френският външен министър Луи Барту.

Около 16.20 часа един мъж изскача от тълпата, минава между двама полицаи и стреля по крал Александър и спътниците му. След това опитва да се самоубие, но е заловен. Няколко часа по-късно той умира от раните си в ареста.

В следствие на атаката югославският крал умира след няколко минути, а министър Барту е ранен от полицейски куршум в опита на охранителите да спрат нападателя. Министърът е отведен в болница, където въпреки направена операция умира няколко дни по-късно.

 У атентатора са открити документи на името на хърватина Петър Келеман, но малко по-късно се открива и истинската му самоличност. Величко Димитров Керин, известен с псевдонима си Владо Черноземски или Владо Шофьора, е български революционер и деец на ВМРО, изпълнил смъртната присъда на организацията над Александър І Караджорджевич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар