Снимка: Ройтерс, архив
fallback

На смяната на зимното с лятното часово време и обратното трябва да се сложи край, защото се отразява зле и на здравето, смята  кардиологът доц. Сотир Марчев.

Oще по темата

"Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето", коментира той пред БНР.

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време и ще спим 1 час повече, което според доц. Марчев намалява сърдечно-съдовата смъртност.

Той смята, че живеем в "недоспало общество".

"Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часове време и отнемем на хората 1 час, сърдечно-съдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите", обясни кардиологът.

Според него въпросът за решението за спирането на въртенето на стелките не е спешен.

"Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника", обясни доц. Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Гост

преди 5 години

Вафен, не разсъждаваш и тълкуваш повърхностно фактите. Затова те устройват.

69

Гост

преди 5 години

Един ден недоспали и заради него ще живеем все по тъмно

68

Waffen SS

преди 5 години

То ,ако бъдем реалисти ,българина не прави катастрофи само когато спи в леглото си,защото не може да се напие, не може да шофира и не може да се изфука с дизеларката, купена тези дни в "немечко".Желателно е да е БМВ

fallback