Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".

Коментари Напиши коментар

159

иванчо

преди 6 месеца

До Пламен

А бре Пламенчо би ли ми обяснил след като работиш на село от тъмно до тъмно ,защо искаш да работиш от 4 до 21 часа ,не от 5 до 22 часа.

158

иванчо

преди 6 месеца

До Анонимен
Ти си дръпни щорите през лятото като си лягаш да спиш в 20 часа .Само 2 месеца ще се събуждаш по тъмно - декември и януари ,а 12 месеца ще ти е светло с 1 час повече .Не се бой няма нищо страшно ,ако някоя сутрин видиш изгрева на слънцето.

157

иванчо

преди 6 месеца

До Галя
Най-после да прочета едно умно и интелигентно изказване