Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".

Коментари Напиши коментар

155

Мен

преди 3 дни

Досега как сме оцелели със зимно и лятно часово време направо не знам. И понеже проблемите в държавата свършиха, си търсим нови

154

Анонимен

преди 4 дни

Лятото сутрин като се съмне в 5.30 ще си дръпнеш щорите и ще спиш. А зимата като излезеш на студа за работа и училище в 7.00, а се съмва в 9.00? Лятното часово време е удобно за безделниците само, които и без това не стават рано, а вечер купонясват до късно.

153

Я па я...!

преди 4 дни

Няма никакво значение лятно или зимно. Да спрат да ни тормозят най после два пъти в годината, че биологичния часовник се разклопа.Не е ли така ?