fallback

Роми, които живеят в тутраканското село Нова Черна, боядисаха малко куче в червена боя, а снимката на животното предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Вчера ви показахме животното, което е само на няколко месеца и сега се намира във ветеринарна клиника в София, където му предстоят още изследвания. В това време му се търси и стопанин, който обаче трябва да отговаря на различни условия и който ще бъде проверен преди да му се повери кучето.

В същото време обаче, от вчера до днес няма дарени средства към сметката на организацията Dog help, с които да се плати за манипулациите във ветеринарната клиника, а манипулации предстоят и още.

Ирина Николова от сдружение "Дара" коментира в студиото на "България сутрин", че има добри хора, които помагат, но попита защо не може при такива случаи да се ползва общинската ветеринарна клиника в София.

Oще по темата

"Но тя не може, тя е абсолютно необорудвана, там няма елементарни условия за диагноза. Това също е болезнен въпрос. Кучетата са общински, Реди е на общината, не е домашно. Не може ние постоянно да искаме пари", добави още Николова.

Явор Гечев от фондация ''Четири лапи'' пък настоя общините в България да спазват Закона за защита на животните, които е приет през 2008 година.

"За 10 години има общини, които показаха много добри резултати в решаването на проблема с бездомните кучета по много хуманен начин, спазвайки стриктно това, което е записано в закона", подчерта още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в страната ни има над 25 000 бездомни кучета, но освен това има бездомни котки и дори коне.

Гечев обясни още, че в конкретния случай с Реди, трябва да се намеси Българската агенция за безопасност на храните, която е контролен орган по Закона за защита на животните.

"За деца не мисля, че има санкции за по-дребни провинения. Именно затова е необходимо контролният орган да си върши работата. Като ги налага тези санкции, изгражда една култура по този начин и да има превенция", каза още Явор Гечев.

Той обаче беше категоричен също, че БАБХ не прави нищо, за да следи за спазването на закона и дори по думите му гледат с насмешка на тези свои задължения, а кметовете на общини по-скоро гледат да прехвърлят проблемите с бездомни животни на други, а не да ги решават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Свиня

преди 5 години

Това куче е родено под щастлива звезда...и не само не е жертва а и му излиза късмета с това че са го боядисали...ако можеше да говори щеше да благодари че са го боядисали...и да разказва загладил косъма обезпаразитен и сит как е щял да зъзне под моста и вероятно да свърши под гумите на някой камион ако не е била боята...а колко хора има с подобна съдба...станали известни и с добър живот заради идиотията на и.д.и.отите...егати иронията...

34

КУЧКА КУЧЕФИЛКОВА

преди 5 години

Като е толкова загрижен за песа Явор Гечев - наркомана, защо не плати той тия пари ами събира от хората? ТИЯ СА ЯКАТА МАФИЯ ЗА ТОЧЕНЕ НА СРЕДСТВА И НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ НЕ ПОЕМАТ САМО ЛАЯТ.

33

Анонимен

преди 5 години

Поредната кампания за набиране на средства! *** *** да пращат пари сега, но алчните манипулатори, великите вождове на зоофилските организации искат още пари, искат държавни и европейски субсидии, искат да пишат закони, искат да ни налагат как да живеем. Време е вече да изринем тези лицемерни ***, заради някакъв пес ще създаваме истерии. И бездомни домашни животни не трябва да има, те не са собственост на общината, а свободни радикали, опасни за хорате, те трябва да се унижават.

fallback